Torkade örter

Örter – Användning och hantering

Det här med örter tycker jag är spännande! Personligen tycker jag att det är roligast med hudvårdsbiten, dvs att göra egna salvor och dylikt. Så jag har hittills inte brytt mig så mycket om den invärtes användningen. Men inför sommarens insamling och beredning har jag läst på lite. Så här kommer en kort sammanställning kring örthantering och användningsmetoder, både för invärtes och utvärtes bruk.

Vad är en ört?

En ört är en växt som har medicinsk verkan på kroppen. Det är inte alltid lätt att veta exakt vilken beståndsdel i växten som är den verksamma och allt som oftast så samverkar flera beståndsdelar. En del verksamma ämnen är vattenlösliga och andra ämnen är fettlösliga. Så ibland är det effektivast att bereda en örtolja på en specifik växt och i andra fall tillgodogör man sig det verksamma i en ört bäst genom att ta ett hett örtbad.

Att samla in örter

Växter ska helst plockas i torrt och soligt väder och det är de fina, hela och friska exemplaren man ska välja. Rötter tas helst höst eller vår för då har växten sin ”kraft” där istället för i blommor och blad.

Plocka inte örter från dikeskanter längs motortrafikerade vägar och på andra nedsmutsade ställen!

Örter ska torkas luftigt och mörkt och helst så hela som möjligt. När de är helt torra kan de flyttas till papperspåsar eller glasburkar för fortsatt förvaring. De kan behöva brytas sönder lite för för att få ner i burkar och påsar, men det är ok.

Rötter tvättas, skalas och delas i mindre bitar så att de hinner torka innan de möglar. Sen förvaras de på samma sätt, dvs i papper eller glas.

Att använda örter

Örter använder vi dagligen, ofta utan att reflektera över det. Många av våra vanligaste kryddväxter (t ex persilja, dill och koriander) är örter. Så genom att krydda maten med dem får vi en hälsobonus på köpet.

Att dricka te är ett annat vanligt sätt att använda örter på. Förutom att dricka örttéet kan man också använda det till att badda exempelvis trötta ögon, sår och insektsbett. Annan enkel utvärtes användning av örter kan vara att smula sönder ett färskt blad för att lindra klådan från ett myggbett…

Örtberedning

Vissa växter har vattenlösliga verksamma ämnen. Då passar det bäst att göra téer, dekokter och örtbad.

För växter med fettlösliga verksamma ämnen kan man göra en tinktur, örtolja eller örtvinäger.

Om örtoljor, tinkturer och örtvinägrar ska stå i soligt fönster, eller i mörkt skåp och dra, tvistar de lärde. I gamla örtböcker står oftast ”soligt fönster” medan det i nyare litteratur står att örterna ska ”stå och dra i mörker”. Personligen har jag satt oljor i soligt fönster och tinkturer i mörker och det har funkat för mig. Örtvinäger har jag aldrig testat att göra.

Glycerol och tinkturer drar ut både vattenlösliga och fettlösliga ämnen. Så vill man helgardera sig eller använder växter med både vatten- och fettlösliga ämnen är dessa bra alternativ.

Te (infusion)

Lägg 1 tsk färska (eller 2 tsk torkade) örter i en kopp och fyll koppen med kokande vatten. Låt stå och dra ungefär 10 minuter och sila bort växterna. Till barn kan man ta halva mängden örter.

Dekokt

För hårdare växtdelar som rötter t ex, kan man behöva göra en dekokt för att få ut de aktiva ämnena. Det gör man genom att låta växtdelarna småkoka i vatten en stund (ca 10 min) innan de silas bort.

Örtbad

Förr i tiden tog man örtbad för att kurera sig och det kan vi såklart göra även idag! Samla ett par rejäla nävar färska eller torkade örter i en tvättpåse och lägg påsen i det varma vattnet. Sen är det bara att hoppa i badet och inandas örtångorna och låta porerna suga åt sig.

Tinkturer

En tinktur får man genom att låta örterna ligga och dra i alkohol i ett par veckor (i mörker?) och därefter sila av. Hacka/smula örterna innan alkoholen hälls på och skaka om burken/flaskan några gånger under beredningstiden så att alla växtdelar är ordentligt indränkta.

Vad gäller mängden örter så sa damen jag en gång för länge sen gick kurs hos (Gunilla Kvarnström):
Fyll en 1/3-del av en glasburk med torkade örter eller 3/4-delar med färska örter. Häll på brännvin ända upp till kanten och på med lock. Sädes- eller fruktbrännvin (max 40 %-ig alkohol) är bäst för ändamålet. När örterna silats av så förvaras tinkturen mörkt i glasflaska och håller sig då länge, länge.

Örtvinäger

Vill man inte använda alkohol kan man istället göra en örtvinäger. Då använder man äppelcidervinäger istället för sprit. Dock blir en örtvinäger ”svagare” eftersom vinäger inte drar ur de effektiva ämnena ur växterna lika bra som alkohol gör. Tillvägagångssättet är detsamma som för att göra en tinktur, se ovan.

Örtutdrag i glycerol

Glycerol är bra på det sättet att ett det drar ur både de vattenlösliga och fettlösliga beståndsdelarna ur en växt. Glycerolextraktet fungerar sen dessutom både för invärtes och utvärtes användning. Utvärtes så har glycerol en fuktighetsbevarande effekt på huden (medan alkohol/tinktur är uttorkande) vilket gör den till en bra ingrediens i t ex en fuktighetscreme. Invärtes kan glycerolextrakt användas på samma sätt som en tinktur.

Så här gör man:
Blanda 3 delar kokat och avsvalnat vatten med 7 delar 99%-ig glycerol. Tillsätt örter i samma mängd som för en tinktur, se ovan. Låt stå mörkt och dra i 2 veckor innan örterna silas bort. Håller lika länge som en tinktur, dvs länge länge.

Örtolja

Örtolja
Dags att sila bort örterna från oljan!

En örtolja gör man enkelt genom att fylla en glasburk med hackade färska eller smulade torkade örter och därefter hälla över vegetabilisk olja. Sen får burken stå med lock i ett soligt fönster. Skaka eller rör om i burken då och då, så att alla växtdelar är täckta av oljan! Efter två veckor silas växterna bort och oljan hälls på glasflaska som förvaras mörkt. Använder man en stabil vegetabilisk olja som inte härsknar så lätt (t ex olivolja, kokosolja eller mandelolja) så kan örtoljan hålla sig i flera år.

En snabbmetod är att ställa glasburken i ett vattenbad och sakta låta vattnet komma upp till sjudande temp. Låt vattnet sjuda en kvart och stäng därefter av plattan. Sen får örtoljan stå och svalna ett dygn innan växterna silas bort. Denna metod har jag bara provat en gång för länge sen. Tror örtoljan blev ungefär likadan som med solmetoden. Möjligen att den doftade mindre…

Andra beredningsmetoder

Det finns också andra sätt att bereda örter på. T ex kan man göra egna örtpiller och örtsirap. Testar jag dessa metoder någon gång så kanske jag gör ett inlägg om det också.

Eller kanske Du redan har provat eller känner till någon ytterligare metod? Då är jag såklart nyfiken på att höra om Dina erfarenheter! 🙂

Allt grönt är inte spenat

Innan du provar en ny ört, försäkra dig om att du plockat rätt art! För det finns växter som är giftiga och dessa ska man inte experimentera med (Bolmört och Spikklubba t ex).

Gravida och barn ska vara extra försiktiga med örter eftersom de är extra känsliga. I örtböcker brukar det framgå vilka växter som gravida ska avhålla sig från. Så en sån kan vara bra att bläddra i före använding.

Källor

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.