Hemgjord deodorant

Gör egen deo – 3 olika recept

Här nedan kommer tre recept som jag provat: En gel, en créme och en spray. Varför göra egen deo? När jag började läsa på om misstänkta hälsorisker kopplade till deodoranter och antiperspiranter så kändes det ganska självklart. Googla lite kring det här och läs på Wikipedia så får ni se vad jag menar. Dessutom är det ju kul att göra egna hudvårdsprodukter! Särskilt när resultatet blir bra. Jag tycker alla tre deorecepten är bra men en av dem har blivit min favorit. Hoppas du hittar en också!

Färdig hemgjord deo
Tre olika hemgjorda deodoranter: Créme, Gel och Spray

Att tänka på och bra att känna till

Deodoranten har till uppgift att förhindra uppkomsten av de bakterier som orsakar dålig lukt. Bra ingredienser att tillsätta är därför sånt som gör att bakterierna inte trivs. För extra effekt kan man dessutom tillsätta örter, eteriska oljor och andra ingredienser som drar ihop porerna, minskar svettmängden, doftar gott och är antiseptiska. Detta kan man göra utan att använda aluminiumklorid, alkohol och en massa konserveringsmedel. Fantastiskt!

Huden under armarna är känslig och absorberar många av de aktiva beståndsdelarna i örter, eteriska oljor och andra ingredienser i en deo. Så tänker man smart kan man här slå två flugor i en smäll. Jag har t ex medvetet valt att använda örter som är hormonreglerande för att kurera jobbig menscykel och pms.

Böcker om eteriska oljor
Aroma (Lena Katarina Swanberg), Eteriska oljor & essenser (Shirley Whitton), Hudvård med eteriska oljor (Anna Salvesen), Secrets of aromatherapy (Jennie Harding)

Och alla dessa fantastiska eteriska oljor sen! Det finns så många oljor och de är bra till så mycket: Uppiggande (bergamott, grape, enbär…), lugnande (lavendel, kamomill, neroli..), lindra baksmälla (får ni ta reda på själva vilka de är) för att bara ge några exempel. Läs gärna mer om eteriska oljor, är mitt råd!

Inköpsställen

Roligast och billigast är ju att tillverka själv och plocka/samla från naturen. Men sheasmör är svårt att hitta i Jämtländska skogar och deoflaskor har jag inte lyckats snickra ihop själv ännu. Så jag handlar också en del från följande tre bra webbshopar:
Hemgjord.se, Naturkosmos (Crearome) och Organicmakers.se.

Örter

Salvia och Isop är två växter som sägs ha svetthämmande egenskaper. Lingon- och Mjölonris innehåller garvämnen som drar ihop porerna, vilket också kan bidra till minskad svettutsöndring. OBS! Gravida och ammande ska undvika salvia.

Hamameliss (Trollhassel) brukar man se som ingrediens i en del hudvårdsprodukter. Hamameliss har sammandragande effekt på porerna. Så när jag får tag på den örten så ska jag testa den som ingrediens i deo (spray eller gel).

Örtinfusion

Naturen tillhandahåller många bra alternativa ingredienser att tillsätta i en deo. Dessa kan man t ex brygga en örtinfusion av. Dock innebär användningen av örtinfusioner ofta också att det behövs lite konserveringsmedel för att förhindra uppkomsten av exempelvis mögel och svamp. Men det som är bra ändå, är att vi själva kan välja konserveringsmedlet och doseringen så att minsta möjliga tillsätts!

Genom att bara tillverka den lilla mängd deo som vi faktiskt förbrukar så kan doseringen av konserveringsmedel minskas, eftersom hållbarheten inte behöver vara så lång. Behållare av färglöst glas tycker jag är bästa förpackningen för hemgjord deo. Då ser man på en gång om blandningen börjar bli grumlig eller ändra färg. Då är dags att göra en ny sats och antingen dosera lite mer konserveringsmedel eller tillverka mindre mängd deo denna gång.

Hydrolat

Hydrolater är antiseptiska örtvatten, vilket minskar behovet av konserveringsmedel drastiskt. Byter man ut örtinfusion mot hydrolat ska konserveringsmedel helt kunna tas bort, så länge inga fettbaserade ingredienser ingår i receptet. Hydrolater finns att köpa färdiga (se exempel på inköpsställen, ovan). Men man kan också göra eget så här. En del hydrolater (rosenvatten, apelsinblomsvatten etc) kan man också hitta i asiatiska och orientaliska mataffärer.

pH-värdet

Ett sätt att förhindra uppkomsten av ovälkomna bakterier (både i deon och i armhålan) är att förändra pH-värdet. Mjölksyra, citronsaft och vinäger sänker pH-värdet medan bikarbonat höjer det. Vad jag kunnat läsa mig till så är det vanliga att något pH-sänkande tillsätts i en deo. Men i receptet på crémedeon så används bikarbonat, vilket gör den basisk. Crémedeon funkar utmärkt, vilket jag tolkar som att bakterierna även ogillar högt pH.

Eteriska oljor

Eteriska oljor kan tillsättas för doftens skull. Men de absorberas genom huden och är starkt koncentrerade. De har många användningsområden men det är också viktigt att känna till riskerna med dem. Barn, gravida och ammande ska t ex generellt vara lite extra försiktiga med oljorna. Eteriska oljor är värmekänsliga så de ska tillsättas sist, när oljor, örtavkok och annat har svalnat.

Lämpliga eteriska oljor i deo

Citron, enbär, rosenträ, teatree och timjan neutraliserar svettlukt.
Bergamott, citrongräs, cypress, petitgrain och tall neutraliserar svettlukt och har dessutom svetthämmande effekt.

Eteriska oljor finns att köpa i en del hälsokostaffärer men går också att beställa från webbshoparna som är listade ovan, se Inköpsställen.

Doftsättningstips

Detta är det svåraste med att göra egna hudvårdsprodukter, om ni frågar mig. Oftast har de ingående ingredienserna i recepten redan en doft och när man blandar ihop allt så, ja… Ibland blir det bra och ibland luktar det apröv helt enkelt.

Så jag brukar göra så här: När det är dags att doftsätta så skruvar jag av korkarna på flaskorna till de eteriska oljor jag funderar på att använda och ställer dem tätt bredvid min deoblandning. Sen fläktar jag med handen ovanför flaskorna och blandningen mot näsan. Då känner man hur dofterna blandar sig och hur kombinationen blir. När jag hittat en doftblandning jag gillar så börjar jag med att droppa i bara några droppar i deon. Sen provluktar jag igen och droppar i mer tills doften blir till belåtenhet (förhoppningsvis).

1 – Deogelé

Det här receptet kommer från örtterapeuten Gunilla Kvarnström, som jag gick salvkokningskurs hos en sommar för länge sen. Originalreceptet innehöll inte äppelcidervinäger. Men jag tycker deon blir effektivare när man tillsätter något surt så jag har lagt till det i receptet.

Detta behöver du

Ingredienser

  • En eller ett par av örterna (se Örter ovan) att göra en infusion av.
  • Natriumbenzoat – Ett konserveringsmedel som används vid sylt- och saftkok. Finns att köpa i alla livsmedelsaffärer.
  • Förtjockningsmedel – För att skapa en gelé av örtinfusionen. Här finns det mycket att välja på. Potatismjöl funkar, kanske gelatinblad också (det har jag inte provat). Cellulosa, Carragen, Xantangum och Kosmetisk stärkelse går att köpa från webbshoparna som är listade ovan.
  • Äppelcidervinäger
  • Eterisk olja – Välj en eller två eteriska oljor, om inte annat så för att ge din deo en trevlig doft.

Utrustning

  • Deoflaska med kula – Går det att återanvända en tom deoflaska? Har aldrig lyckats få loss kulan, men det kanske går. Annars finns det tomma rollflaskor att köpa.
  • Spisplatta och liten kastrull
  • Mått – dl, tsk, krm.
  • Kaffefilter – för att sila bort växterna ur örtinfusionen.
  • Visp
Deogel ingredienser
Äppelcidervinäger fattas på bilden. Men man kan göra receptet utan, om man vill.

Så här gör du

Min deoflaska rymmer ca 60 ml. Men vi kör receptet på 1 dl så gör det inget om vi spiller lite…

Örtinfusion
Örtinfusion av Salvia och Lingonris

Koka upp en näve örter i 2 dl vatten. Jag använde salvia och lingonris.
Stäng av plattan och låt stå och dra i 20 minuter.

Sila örtinfusionen
Har kaffekokaren gått sönder? Spara kanna och filterhållare! Skitbra att ha när man håller på med sånt här.

Sila bort örterna och spara 1 dl av örtinfusionen.
Tillsätt ½ krm natriumbenzoat och rör till det löst sig.
När blandningen är handvarm, tillsätt 1 tsk äppelcidervinäger.
Vispa/rör försiktigt i ½ tsk Xantangum eller Cellulosa i blandningen. Använder du kosmetisk stärkelse så behövs 1 tsk. Rör tills det tjocknar.

Deogel doftsättning
Dags för doftsättning! Skruva av korkarna och sniffa dig fram till en bra doftkombination.

Tillsätt eterisk olja efter tycke och smak och rör om. Jag använde vardera 2 dr av sandelträ, tall och teatree.
Häll upp på deoflaska och tryck i rollkulan.

Vill man göra detta recept och förtjocka med potatismjöl så får man blanda 1 dl örtte, ½ krm natriumbenzoat och 1 tsk potatismjöl. Koka upp och rör tills det tjocknar. Låt svalna och tillsätt sen äppelcidervinäger och eterisk olja.

Omdöme

Lukten av vinäger dunstar bort ganska fort efter att man rollat sig. Ingredienserna är lätta att få tag på, vilket är ett stort plus. Deoflaska med kula gör att denna deodorant är lätt att applicera. Örtinfusionen gör dock att deon inte är färglös. Så man kan behöva vara försiktig om man t ex ska ha en tajt vit tröja på sig! Använder man hydrolat istället för örtinfusion i det här receptet blir blandningen färglös och då slipper man problemet. Jag har inte provat själv, men troligen behöver man inte ha med konserveringsmedel i receptet då.

2 – Deocréme

Det här är min favoritdeo och receptet kommer från Organic Makers. Där står också jättebra beskrivet hur man gör! Jag har halverat receptet, använt kokosörtolja och valt andra eteriska oljor. I övrigt är det samma recept.

För att spara disk så kan man göra denna deo direkt i crémeburken. Välj gärna en lite större burk då, så att det finns plats för att röra om ingredienserna. Använder man doftfri kokosolja och hoppar över eteriska oljorna så blir den här deon helt utan färg och doft.

Kokosörtolja
Torkad Kamomill, Rödklöver och Ros

Jag använder kokosörtolja med rödklöver (läkande, hormonreglerande), kamomill (lugnande och läkande) och ros (en kvinnoört). Så min deo får en lätt och behaglig doft av kamomill och ros även om jag inte tillsätter eteriska oljor.

Detta behöver du

Ingredienser

  • Sheasmör
  • Kokosolja
  • Potatismjöl
  • Bikarbonat
  • Eterisk olja (frivilligt)

Utrustning

  • Spisplatta, kastrull och litet kärl (glasskål eller dylikt) för vattenbad att smälta fettet i. Man kan också smälta fettet i ugnen på 50-75 grader.
  • Crémeburk – Receptet ger ½ dl deo. Så burken behöver vara minst 50 ml (jag använde två 25 ml burkar).
  • Mått – tsk räcker.
  • Nåt att röra med – sked, slickepott eller nåt.
Gör egen crémedeo
Följande ingredienser behövs för att göra en crémedeo.

Så här gör du

Smält 25 gr sheasmör (ungefär 5 tsk) och 12,5 gr kokosolja (ungefär 2,5 tsk) över vattenbad.

Gör egen cremedeo
Tillsätt bikarbonat och potatismjöl i det smälta fettet.

Lyft bort från vattenbadet och tillsätt 2,5 tsk bikarbonat och 1,5 tsk potatismjöl och rör om.
När blandningen har svalnat något är det dags att hälla upp på burk.

Doftsätt med eterisk olja
Droppa eterisk olja direkt i burkarna och rör om.

Droppa eteriska oljan direkt i burkarna och rör försiktigt om. Till ena burken använde jag 4 dr tuttifrutti (en färdig blandning på flaska med fräsch citrusdoft ) och i den andra 4 dr petit grain.
Ställ crémedeon i kylen så att den stelnar. Sen är den klar att använda.

Tyckte du att crémen blev för hård eller lös? Justera mängden sheasmör i så fall. Ju mer sheasmör desto fastare créme.

Omdöme

Denna crémedeo gör jag regelbundet till mig själv och till min mor. Nu har jag även gjort en burk till min dotter. Den känns inte kletig att ha på sig och den är färglös. Eterisk olja har jag främst valt utifrån doft. Eftersom denna deo har nästan luktfria ingredienser så är den enkel att doftsätta!

3 – Deospray

Det här receptet hittade jag på Strömsös hemsida. Helst hade jag velat använda salviahydrolat, men hade inget. Istället fick det bli det ros- och lavendelhydrolat som jag gjorde för några veckor sedan.

Detta behöver du

Ingredienser

  • Örthydrolat
  • Deokristallsten – Finns att köpa som deosten i hälsokostaffärer. Färdigkrossad finns bl a att köpa här.
  • Äppelcidervinäger
  • Eterisk olja – Se listan ovan över verksamma eteriska oljor.

Utrustning

  • Sprayflaska – Receptet ger 1 dl så sprayflaskan behöver vara minst så stor.
  • Spisplatta och kärl att blanda i.
  • Mått – dl och tsk
  • Mortel – För att krossa deokristallstenen, om du inte köpt färdigkrossad.
  • Visp
  • Termometer – frivilligt, men använder man ingen så är det lätt att värma för mycket och då förångas en del av nyttigheterna i blandningen.
Gör egen deospray
Ingredienser och utrustning för att göra deospray. Mörka flaskan innehåller ros- och lavendelhydrolat.

Så här gör du

Mortla deokristallsten så att du har 2 tsk (10 gr) pulver.

Gör egen deospray
Mortla deokristallsten i en mortel. Ju finare pulver desto bättre.

Mortla ordentligt så är det lättare att lösa pulvret i vätskan sen.
Värm 90 ml hydrolat (låt oss avrunda till 1 dl för enkelhetens skull!) med 2 tsk äppelcidervinäger.
Värm tills blandningen är ljummen (40 grader, inte mer).
Häll på flaska och tillsätt deokristallerna. På med korken och skaka tills kristallerna löst sig.

När lösningen har svalnat tillsätts eventuell eterisk olja. Börja med några få droppar och skaka om. Tillsätt fler droppar om du tycker det doftar för lite och håll på så tills du är nöjd.

Omdöme

Det är deokristallstenen som är den magiska ingrediensen i det här receptet. Och det svåraste med det här receptet är att få deokristallpulvret att lösa sig ordentligt i blandningen. Egentligen skulle man behöva värma blandningen mer för att pulvret ska lösa sig ordentligt. Nästa gång jag gör detta recept ska jag testa att lösa pulvret i en liten mängd av vätskan (kanske 1 msk) och värma den mer och vispa pulvret tills det helt har löst sig. Sen hälla ihop allt, låta svalna och därefter doftsätta.

Men deosprayen gör sitt jobb! Vinägerlukten dunstar fort efter att man sprayat sig. Kvar blir doften från hydrolatet, vilket gör att sprayen luktar gott även utan eterisk olja. När man väl och vackert hittat ingredienserna och har dem hemma så är det här en enkel och snabb deo att göra själv.

Till slut

Min dotter går på mellanstadiet. Hormonerna rusar och det är bara en tidsfråga innan deo och antiperspirant hör till vardagen. Men jag är redo! Hon ska inte behöva smörja aluminiumklorid, alkohol och en massa konserveringsmedel under armarna! Mammas deo is da shit!

Hemgjord deo
Tre olika sorters hemgjord deo: Spray, Gel och Créme.

Spara

0 reaktioner på ”Gör egen deo – 3 olika recept”

  1. Оставить заявку на ремонт кондиционеров нужно, если:

    [url=https://ibb.co/XDBy06v][img]https://i.ibb.co/C6dJC4T/37.jpg[/img][/url]

    – устройство отключается само по себе; светодиодные индикаторы мигают, хотя кондиционер не включается – вероятно, потребуется замена и ремонт плат управления сплит-системы;
    – из кондиционера течет конденсат – потребуется устранить загрязнение поддона или дренажной трассы;
    – различные другие причины, из-за которых кондиционер функционирует некорректно
    [url=https://klimatservice24.ru/remont-konditsionerov/]ремонт кондиционеров[/url]
    Да, выйти из строя может любой кондиционер. Но клиенты компании «Климат Сервис 24» знают: любую поломку можно устранить.
    – использование оригинальных деталей и комплектующих, одобренных производителем;
    – документальное оформление гарантийных обязательств – годичная гарантия на все проведенные работы.
    Гарантируем высокое качество обслуживания!. – [url=https://klimatservice24.ru/remont-konditsionerov-daikin/]ремонт кондиционеров Daikin[/url],

    [url=https://klimatservice24.ru/remont-konditsionerov-panasonic/]ремонт кондиционеров Panasonic[/url],

    [url=https://klimatservice24.ru/remont-konditsionerov-gree/]ремонт кондиционеров Gree[/url],

    [url=https://klimatservice24.ru/remont-konditsionerov-royal-clima/]ремонт кондиционеров Royal Clima[/url].

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.