Säsongens sista rosor och lavendel från trädgården fick bli till en väldoftande ansiktsspray, ett rosen- och lavendelhydrolat. Ett hydrolat får man genom att fånga och kyla ångan från ett växtavkok. Växtens vattenlösliga ämnen och lite eterisk olja följer med i hydrolatet och det går att använda direkt som de är, t ex till ansikts- eller rumsspray. Hållbarheten blir bättre jämfört med ett vanligt örtavkok (infusion). Så jag kommer att använda mitt ros- och lavendelhydrolat i hemgjord deo också.
Det är inte svårt och utrustningen som behövs för att göra ett blom- eller örthydrolat finns i de allra flesta kök. Här nedan kommer steg-för-steg-beskrivning på hur jag gjorde.
Detta behöver du
- Kastrull med lock – En 2,5-listers kastrull använde jag.
- Glasskål – Ska vara värmetålig och behöver inte rymma mer än några deciliter. Bättre bred och flat än hög och smal.
- Värmetåligt kärl – Eller något annat värmetåligt som glasskålen kan stå på inuti kastrullen.
- Spisplatta
- Is – Jag lade en 1,5-liters pet-flaska i frysen, sågade itu flaskan och använde upp all isen.
- Kranvatten
- Örter, blommor eller kryddor – något från växtriket att destillera helt enkelt. Ca 7 dl färska blomblad från nyponrosor och lavendelblommor använde jag. Det går också bra att använda torkade blommor, växter och frön. Läs på om växter och deras aktiva beståndsdelar på Shenet!
- Väl rengjord flaska att hälla upp hydrolatet i.
Jag tittade på den här instruktionsvideon innan jag satte igång.
Så här gör du
Då riggar vi för blomdestillering då!
Jag använde en upp-och-nervänd liten keramikskål i botten av kastrullen för att glasskålen skulle stå stadigt och komma högre upp.
Häll blomblad och vatten i kastrullen (ca 5 cm vatten, det får inte koka torrt!).
Lägg på locket upp och ned på kastrullen.
Koka upp vattnet långsamt. När vattnet börjar koka, vrid ned plattan så att det bara småputtrar. Lägg is på locket för att kyla ångan så att den övergår till flytande form och droppar ner i glasskålen.
Det behövs ganska mycket is och man behöver passa kastrullen så att inte isen smälter och ger översvämning på spisen. Jag använde disktrasan till att med jämna mellanrum suga upp det smälta vattnet. Som synes på bilden ovan så tejpade jag också över lufthålet i kastrullens lock. Allt för att få ångan att droppa ner i glasskålen istället för att sticka iväg någon annanstans.
Man ska försöka undvika att lyfta på locket. Men det kan vara bra att ta en liten titt ändå ibland för att se att:
- det inte kokar för våldsamt.
- det inte har kokat torrt.
Jag hade spisplattan på 3an och på vår spis är skalan mellan 1-9. Sen fick det stå och koka tills all is hade smält (tog ca 2 timmar).
Stäng sen av plattan och låt allt stå och svalna.
Ta sen försiktigt upp glasskålen ur kastrullen och häll över hydrolatet i en flaska. Det blev 1,5 dl för min del.
Nu står en sprayflaska i badrummet med väldoftande rosen- och lavendelhydrolat. Fantastiskt fräscht att spraya ansiktet med innan fuktighetscrémen läggs på! Hydrolat är aningen antiseptiska också, vilket ju är bra.
Resten av mitt hydrolat ska, som sagt, bli till en deospray. Återkommer med recept och recension på den! 🙂