Makramé är ju i ropet igen. Så här har jag nu samlat mängder av tips & trix, filmer, steg-för-steg-instruktioner och länkar för att underlätta ett fritt och hyfsat hämningslöst utövande av makramé. Men eftersom inte alla av oss levde redan på 1970-talet vill jag börja med att höja ett varningens finger och poängtera makraméns vådligt beroendeframkallande natur. Kan vi kanske också göra en tyst överenskommelse innan Du läser vidare? Snälla, kan vi inte låta makraméslipsen á la 70-tal få vila i frid? Jag tycker vi lägger ribban där.
Men först en tillbakablick
Makramé är en gammal flät- och knytteknik som genom tiderna använts både till nytta och utsmyckning. Ordet makramé härstammar från arabiska ordet ”migramah” och betyder ungefär ”frans”. Så kanske var det främst till fransar och kanter man knöt makramé från början, och så har fler användningsområden vuxit fram med åren.
Tekniken bygger på ett antal knopar och flätningar som varieras på olika sätt. Väl bevandrade bland knopar och dessutom omgivna av rep, linor och trossar är det kanske inte så konstigt att sjömän ofta också blivit skickliga makraméare (ja jag hittade på ett ord här). Framför allt på 1800-talet var det vanligt att sjömän knöt och sålde vackra makraméarbeten i hamnarna där de klev iland. Säkerligen var det tack vare sjömännen som makramén fick sin spridning runt jorden.
Vill man titta på historiska makraméföremål behöver man numera inte förflytta sig längre än till närmsta dator/mobil/läsplatta och uppsöka Digitalt Museum. Kolla t ex in den här väskan och denna sjömanskniv!
På 1970-talet hade makramén ett ordentligt uppsving. ALLA höll på med makramé! Men det är ju (herregud…) snart 50 år sen! Så dags att återknyta kontakten och slå ett halvslag för makramén igen!
Materialet
Snöre, garn, rep, sladd, tråd. Så länge det går slå en knut av det så går det att använda till makramé. Men ju tunnare, vekare och halkigare, desto svårare.
På 70-talet knöts makramén ofta av bomullssnören. Numera finns det ju också massor av färgglada paracord-varianter att använda. Fördelen med dessa syntetrep är att det bara är att avsluta knytandet med att elda på ändarna när man är klar. Använder man naturfibrer får man istället hitta en snygg knop, frans eller tofs att avsluta arbetet med.
Jag har knutit makramé av gamla TV-sladdar, påtade snoddar och restgarner, bland annat. Eftersom jag vurmar för återbruk så uppmanar jag Dig därför att inventera hemmet innan Du springer iväg och shoppar! Paketsnören, restgarner, tvättlina, persiennsnören, trikåtrasor, mattvarp… Det kan bli snyggare och bättre än Du tror! Kan vi snuva sopberget om så bara på en bit snöre så gör det i alla fall mig glad 🙂
Man kan ju också kolla loppisar. Själv hittade jag en riktig fyndpåse för några år sen. Den innehöll två makramékrokar, en rulle bomullssnöre, samt bandgrind med tillhörande hållare. Tror jag betalade 50 kr.
Tekniken
Kalv
De sträckta trådar som själva knuten/knopen slås runt kallas kalvtrådar eller kalv. Motsvaras ungefär av varpen i en vävstol. Men i makramé så varieras ofta kalvtrådarna. Dvs kalvtrådarna för en knut kan bli knyttrådar till nästa knut.
Knyttrådar
Det är dessa trådar som formar själva knuten/knopen. Oftast behövs det mycket längre knyttrådar än kalvtrådar när man knyter makramé.
Grundknutarna
Lär man sig bara grundknutarna så öppnar sig oändliga variationsmöjligheter. Inte är de svåra heller!
Makraméknuten (Square knot)
Den klassiska makraméknuten slår man så här:
Kärt barn har många namn och i en del gamla böcker kallas makraméknuten för platting, slätknopsplatting, flatknut och slätknut. Bara så ni vet.
Sjömännen hade ett eget sätt att slå makraméknuten på. Deras metod lämpar sig särskilt bra utifall man arbetar med väldigt långa trådar, eftersom endast en tråd behöver dras igenom för att få till båda enkelslagen.
Tricket med denna metod är att dra i rätt trådar för att trassla fram själva makraméknuten. Men det lär man sig efter ett tag.
Spiralknut (Spiral knot)
Spiralknuten gör man så här
Man gör alltså upprepade enkelslag åt höger (eller åt vänster som på filmen) istället för att alternera dem.
Halvslag (half hitch knot)
Halvslag går att variera på väldigt många olika sätt (se och förstora bilden nedan).
Kedjeknut
Genom att omväxlande slå halvslag till höger (med vänstra tråden som kalv) och till vänster (med högra tråden som kalv) får man kedjeknutar.
Till kedjeknutar behövs två trådar och båda trådarna förbrukas lika mycket. Så är inte fallet med andra makraméknutar, vilket kan vara bra att känna till för den som vill designa ihop något eget!
Dubbelt halvslag och ribbknutar
Dubbla halvslag på rad bildar ribbknutar. Ribbknutar kan slås både vågrätt, lodrätt och på diagonalen. De flesta av oss har nog redan gjort ribbknutar någon gång, eftersom traditionella vänskapsband är uppbyggda av ribbknutar.
Vänskapsband med hjärtan har jag gjort många av åt min dotter och hennes kompisar. När man väl lärt sig hur det går till är de inte alls krångliga att göra. Här finns en bra film som visar hur det går till (man kan spola fram en halv minut så kommer man till det väsentliga). Det behövs fyra trådar (pärlgarn använder jag oftast) i två färger, varje tråd ca 1,2 meter lång. Här finns en till bra film som beskriver samma sak men är lite mer rakt på sak.
Start- och avslutningsknutar
Lärkhuvud (Larks head knot)
Lärkhuvud kallas också reverserat halvslag och det är denna knut som man slår frivoliteter av. Knopen är ett vanligt sätt att börja ett makraméarbete på. Då läggs arbetstrådarna i lärkhuvuden runt t ex en käpp eller en ögla. Dessutom – två lärkhuvuden, ett åt varje håll, är det bästa sättet att få fast spolens snöre på spinnrocken, tycker jag. En mycket användbar knop med andra ord!
Valknop (Turks head knot)
En stilig knop med många användningsområden, eftersom samma knop kan formas antingen till en ring, en platta eller ett klot. På sjömanskniven ligger valknopen som en dekoration. I större format så funkar denna platta valknop t ex som grytunderlägg.
Här en valknop i form av ett armband. Jag använde ca 2,5 meter påtad garnsnodd och denna tutorial för att göra armbandet. För att få rätt omkrets slog jag knopen runt en halvliters PET-flaska (den raka modellen utan midja).
Tagling
Ett snyggt sätt att börja och avsluta makramésnoddar på är att knyta tagling runt ändarna. Då lindar man en bit tråd i flera varv runt ändarna och sen låses ändarna genom att man drar in dem under lindningen. Klicka på bilden nedan för att tydligare se alla stegen.
Gör så här:
- Samla ihop alla trådar som ska taglas.
- Lägg en ögla enligt bilden med en separat lös tråd.
- Linda samman trådarna. Arbeta nedåt mot öglan.
- Trä tråden genom öglan helt. Dra åt öglan.
- Dra in öglan helt så att den göms under lindningen. Klipp av trådändarna.
- Så här ser det ut när taglingen är färdig.
Tips & Trix
Hur långa trådar behövs det?
Det absolut svåraste med makramé är att bedöma åtgången av tråd, tycker jag. Så tipset är att ta till ordentligt! Nog för att man kan skarva för korta trådar. Men det inte alltid lätt att få till skarvarna osynliga och de kan ju också försämra hållbarheten på exempelvis en ampel.
En tumregel jag hittade i en gammal bok, och som ändå ger en viss fingervisning, är att trådarna behöver vara fyra gånger längre än färdiga arbetets längd. Men sen beror det också mycket på hur tätt det är mellan knutarna och vilken typ av knutar som används. Knyttrådarna förbrukas fortare än kalvarna. Om man kan växla och använda trådarna till knyttrådar ibland och kalvar ibland så är det effektivaste sättet att förbruka lika mycket av trådarna totalt.
Men tipset är att ta i och klippa till ordentligt med längd första gången Du provar en design. Mät och anteckna längderna så har du bättre koll när du sen ska göra nästa makraméprojekt.
Hur hanterar man de långa trådarna utan att bli galen??
Tips 1
Virka upp kedjemaskor av alla trådarna och lös upp några maskor varje gång någon tråd behöver förlängas.
Tips 2
Lär dig ”sjömanssättet” för att slå vanliga makraméknutar. Då behöver bara en tråd dras igenom en gång för att få till hela makraméknuten. Underlättar verkligen när trådarna är skitlånga!
Tips 3
Trådar som fransar sig trasslar mer. Så jag brukar vira in ändarna nertill med tejp. Det hjälper. Paracord kan man ju annars elda på. Lim som får torka till kan också vara ett sätt. Med en stel trådände går det lättare att trä på pärlor också.
Andra Tips
Försök hålla kalvtrådarna sträckta. När man gör armband och dylikt kan en makramékrok, fastsatt runt midjan, underlätta. Kalvtrådarna lindas fast runt kroken och gör det lättare att hålla ordning på trådarna.
Hängamplar tillverkas enklast stående och med arbetet hängande i en krok, galge eller liknande. Försök också hitta nåt att tynga ner kalvtrådarna med eller på annat sätt sträcka dem så att de håller sig på plats.
Kom också ihåg att stanna upp och betrakta ditt arbete. Ser alla knutarna korrekta ut? Ju tidigare man upptäcker felknytningar och feltänk, desto lättare är det att repa upp och rätta till!
Inspiration och mer information
Hängamplar
Hängamplar är riktigt roliga att göra. Egentligen räcker det med att kunna knyta en vanlig blåknut för att få till en enkel hängampel. Men genom att variera ovanstående knutar blir det så mycket roligare och variationsmöjligheterna blir många fler. Här är några amplar jag har gjort:
[soliloquy id=”1371″]
För den som vill designa en egen ampel kan jag ju nämna att jag använde bomullssnöre 12/36 och 8 st snören á 4,5 m (ungefär) till mina amplar. Den färdiga längden blev ca 1 meter (från ögla till nederst på tofsen). Men när man sätter i krukan så vidgas arbetet och då blir ampeln lite kortare. Så tänk på det.
Tänk på att variera knutarna så att alla trådar håller sig ungefär lika långa. Då kan man bäst utnyttja alla trådarnas hela längd och det är lättare att förutsäga hur mycket material som går åt.
Armband
De här makraméarmbanden har ni kanske sett förut, för jag har gjort många. Och jag brukar knyta in pärlor av tidningspapper i armbanden. Inget lås och ingen knapp behövs. Kalvtråden läggs omlott på slutet och knutarna slås runt dem båda. När armbandet är klart trär man pärlor och gör knut på kalvtrådens ändar och använder dem för att öppna och stänga armbandet. Jag försöker minimera min användning av färdiga lås, hakar, knappar och andra halvfabrikat. Så den här modellen gillar jag! Så här gör man dem.
Nyckelringar
Det perfekta sättet att testa olika makraméknutar! Och det perfekta sättet att ta reda på hur långa trådar som behövs till större arbeten! Mät upp snörena, välj en makraméknut och se hur långt det räcker att knyta med. Sen kan man lätt räkna ut hur långa trådar som behövs för att t ex få till en decimeter av just den typen av knut.
Nyckelringarna på bilden är gjorda med Korsknopar (Box Knot/Square Stitch) och avslutade med en sköldknop. Det blir en stadig fyrkantig snodd som också skulle passa bra till handtag, vilket jag ska testa nån gång.
Länktips
TyingItAllTogether (TIAT) – Otrooooligt många snygga, användbara och originella knutar och knopar. Prenumerera på hans Youtube-kanal!! Här gör han t ex ett snyggt paracord armband.
Blomamplar (på engelska, men tydliga ändå).
Det går att göra otroligt många läckra varianter av makraméarmband. Kolla här!
Pinterest – Sök på ”Macramé” på Pinterest och låt dig inspireras!
Till sist…
Nu hoppas jag att Du blivit så informerad och inspirerad att Du genast vill börja makraméa (hittade jag på ett ord nu igen?)! Men kom ihåg vad vi kommit överens om. Ingen…. slips… snälla…
Hallå,
jätteroligt och inspirerande skrivet. Skulle gärna vilja lära mig amplar och armband. Om det inte blir av så är det verkligen inte ditt fel. Min blir det av så är äran din!
Ha det bra!
Annika
Roligt att höra! Håller verkligen tummarna att det blir både armband och amplar 🙂
Vilken otroligt inspirerande och gedigen introduktion till makramé, tack! Fråga: har du sett något mönster till en nätpåse av makramé? Borde väl gå att göra men jag hittar ingenting på nätet, bara virkade och stickade.
Hej Lisa!
Tack, roligt att höra! 🙂
Jag har faktiskt också letat mönster till nätpåse i makramé, men utan större framgång. Så min plan är att experimentera lite på egen hand. Än har det dock inte blivit av. Men får jag till något användbart så lovar jag att tipsa!
Lycka till med ditt makraméande!
Jag blir så glad ända in i själen när jag hittar din sida Jårrmut. Vilket fantastiskt stort och gediget arbete du har lagt ner på denna otroligt inspirerande hemsida. Tack så fantastiskt mycket! Jag var ju en som provade på makramé på 70-talet och minns hur roligt det var.
Tack Marianne!
Ditt inlägg gjorde mig riktigt glad 🙂 Det är ju litegrann för min egen skull jag har gjort den här hemsidan också. Är det nåt jag har lärt mig så är det att man glömmer fort. Eftersom jag fuskar i diverse slöjd- och pysseltekniker har det visat sig vara värdefullt att dokumentera det jag gjort. Och när jag ändå gör det så tyckte jag att jag lika gärna kunde dela med mig av mina lärdomar, missöden och framgångar.