Tänk, kanske har du redan allt du behöver hemma för att spinna garn. Även om du inte äger en spinnrock. Är inte det hur coolt som helst? Spunnit på slända har människan gjort ”i alla tider” och gör-det-självaren kan enkelt tillverka en egen.
En sländas konstruktion är genialt enkel:
- Det behövs en tyngd, en trissa. Trissan ska snurra lätt och gärna länge när den sätts i rotation.
- Det behövs också en pinne, en ten. Tenen går genom trissan och det är den man lindar upp sitt garn på, allt eftersom man spinner.
Det finns topptyngda och bottentyngda sländor. En topptyngd slända har trissan långt upp på tenen medan en bottentyngd har den nertill.
Detta behöver du
Till trissa kan man använda allt från en CD-skiva till en potatis. Som ten funkar exempelvis jumperstickor, grillpinnar och blompinnar. En snabb inventering här hemma gav mig följande råmaterial att jobba med:
Och så lite kardad fårull då. Den som vill prova att spinna och inte har ull hemma kanske i alla fall hittar bomull i badrumsskåpet?
Så här gjorde jag (trial and error)
Små saker är ju så söta. Så jag började smått och satte fast en keramikkula på en strumpsticka med hjälp av två gummisnoddar. Men sländan ville inte snurra särskilt länge, så det blev svårt att få flyt på spinnandet.
Så jag övergav alla små söta trissor och tenar och valde en jumpersticka nr 8 och en CD-skiva. En gummisnodd ovanför och en nedanför CD-skivan höll den på plats. Denna slända snurrade bättre, men var fortfarande aningen för lätt… Så jag borrade ett genomgående hål i något som troligen varit träfot för någon prydnad. Jag satte fast trissan på jumperstickan på samma sätt, dvs med två gummisnoddar. Vikten på sländan blev bra! Men som topptyngd så vobblade sländan så det var svårt att få den att rotera länge. Troligen för att jag borrat snett genom trätrissan. Typiskt… Så jag flyttade ner trissan, så att sländan blev bottentyngd, och då funkade det bättre!
Jag försökte göra sländan lite finare så jag målade trissan och klippte ut en bit sidentyg som jag klistrade fast på den. Blev inte alls som jag tänkt mig, men det får duga så länge! För när jag spunnit klart kan jag plocka isär sländan och använda jumperstickorna igen 🙂
Detta lärde jag mig
- Jag hade ju ingen krok upptill på mina sländor. Så för att få den spunna tråden att stanna kvar på tenen så krokade jag fast tråden ungefär som visas i videon på denna sida.
- För mig så är en bra vikt på en slända ca 60 gram. Alla varianter som vägde mindre gav för klen rotation, tyckte jag.
- Det underlättar om trissan är ljus eller har ett tydligt mönster. Då kan man lättare se när sländan slutat rotera, även om man sitter i halvdunkel och spinner.
- Siden gillar inte decoupagelim, därav den mörka färgen på trissan. Decoupagelimmet gjorde att sidenet mörknade så att mönstret i tyget knappt blev synligt på min trissa. Trist.
- Det är inte lika viktigt att ha en helt symmetrisk trissa om man spinner bottentyngd slända. En topptyngd slända däremot börjar lätt vobbla om trissan är osymmetrisk.
- Denna instruktionsvideo (på engelska) för nybörjare tyckte jag var tydlig och bra: Lär dig spinna på slända
Att spinna är en fantastisk hobby, både på slända och spinnrock. Min make kanske inte håller med mig när jag säger att jag är glad amatör. Men jag säger det ändå trots att både den ena och andra svordomen undslipper mig ibland och blicken svartnar då och då. För det är ju inte alltid som den där rofyllda spinnrytmen infinner sig och fibrerna glider mellan fingrarna i ändlösa jämna trådar. Men ju mer jag tränar desto oftare kommer den där rytmen och det meditativa infinner sig. Övning ger färdighet. Så jag spinner vidare. Hoppas du också gör det!