Utfällt väggbord

Bord för trångbodda

Mitt hobbyrum är inte stort. Så redan när vi flyttade in så insåg vi att här gällde det att tänka till och utnyttja varenda kvadratmeter av golv och väggar. För att jag skulle få plats med någon form av arbetsbord så fick vi lov att snickra ett väggbord.

Det blir ingen regelrätt tutorial detta. Att snickra är inte min starkaste OS-gren. Så min man har varit mig väldigt behjälplig här! Men jag hoppas att det ändå framgår av bilderna hur konstruktionen ser ut, för den som vill göra ett eget bord.

En bordsskiva hittade vi på IKEA.

Väggfäste

Jag har en gammal köpmandisk med massor av praktiska lådor för småprylar. Disken har en lagom ståhöjd, så köpmandisken fick bli bordets bakre ben. Vi lade bordsskivan på köpmandisken och skruvade fast skivan i gångjärn mot väggen.

Gångjärn
Bakre gångjärn på väggbord

För att kunna fälla upp och låsa bordet mot väggen gjorde vi två fästen (se bilder nedan) och skruvade fast. En överbliven bit trälist fick fungera som tvärslå mellan väggfästena.

Väggfästen
Två klossar som fungerar som ”klykor” för en tvärslå som håller fast borsskivan mot väggen.
Väggfäste
När bordsskivan är uppfälld så ser det ut så här!

Framben

Ytterligare två bitar trälist fick bli till ben framtill på bordsskivan. För att kunna fälla in benen när bordsskivan fälls upp så satte vi fast benen med gångjärn här också.

Gångjärn
Gångjärn på bordsskivans undersida fäster frambenen.

Här finns det dock utrymme för förbättring. För det första så hade det varit bra med tjockare bordsben för ökad stabilitet. För det andra; Om det finns risk för att t ex barn kan klättra upp på bordet så måste man nog tänka till ytterligare för att försäkra att inte frambenen viker sig. På specialbeslag.se finns det säkert flera lämpliga gångjärn för detta! För mina behov räcker det dock precis som det ser ut nu.

Inför en julmarknad behövde jag en ram för display och försäljning av mina smycken. Så jag gick på loppis och hittade där en bra tavelram till detta. I ramen fanns en plansch av Vincent van Goghs solrosor, och den visade sig passa väldigt bra som ”bordsdekoration” på väggen! Jamen jag är nöjd 🙂

Ihopfällt väggbord
Finns ingen anledning att inte använda undersidan av bordet till nåt fint! Vincent van Goghs solrosor pryder sin plats som ”bordsdekoration”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.