Liten påse av tyg och plastpåse.

Gör nåt av gamla plastpåsar

Vi svenskar förbrukar mer än 300 plastpåsar per person och år. Plastpåsar som hamnar i naturen tar död på djur. 98% av alla stormfåglar i Nordsjön har plast i magen. Mer skrämmande fakta kring detta finns att läsa på Naturskyddsföreningens blogg.

Självklart ska vi ta med tygkassar till mataffären för att bära hem varorna i istället för att förbruka fler plastpåsar. Men finns det nåt vi kan göra med plastpåsarna som redan ligger och skräpar hemmavid? Javisst!

Jag har roat mig med att experimentera med ”plastic bag fusing”. Googla på det så får ni massor med inspirerande material att utgå ifrån! Det handlar alltså om att smälta ihop flera lager av plastpåsar till något som liknar presenning i tjocklek och som går att sy igenom. Jag upptäckte att man också kan stryka fast plastpåsar på tyg! Man får då ett vattenavstötande material som lämpar sig utmärkt för att sy lunchpåsar, necessärer och annat av.

Detta behöver du:

  • Valfritt tyg i bomull, lin eller annat naturmaterial (ska tåla 3 prickar på strykjärnet).
  • Sax
  • Plastpåsar
  • Bakplåtspapper
  • Strykbräda och strykjärn

Så här gör du:

Klipp upp sidorna på plastpåsen så att den blir ett enda stort stycke. Klipp till plastbiten så att den passar din tygbit i storlek. Plasten ska inte vara större än tygbiten.

Sätt strykjärnet på mellan två och tre prickar (mellan ylle och bomull).

Lägg bakplåtspapper på strykbrädan och tyget ovanpå. Lägg plaststycket ovanpå tyget och till sist ett bakplåtspapper till överst.

Inför ihopsmältning
Lägg tyget och plastpåsen mellan bakplåtspapper.

Börja stryka från mitten, eftersom plasten krymper när den upphettas. Rör strykjärnet sakta i större och större cirkelrörelser. Lyft försiktigt på översta bakplåtspapperet för att se om plasten smält fast. Om inte, fortsätt stryka.

Har plasten börjat fastna kan du vända på hela rasket och stryka från andra sidan.

Plastpåse fastsmält på tyg.
Plastpåsen och tyget har smält ihop!

När plasten sitter fast ordentligt så låt stycket svalna något. Sen är det bara att klippa till plasttyget och börja sy!

Plastpåsetyger färdiga för sömnad.
Färdigstrukna plastpåsetyger!

Att tänka på:

  • Se till att ha väl ventilerat när du gör detta! När plasten smälter så frigörs gaser som inte är så trevliga.
  • Man kan behöva justera värmen på strykjärnet. För varmt – Då blir det hål i plasten. För kallt – Då smälter inte tyg och plast ihop.
  • Olika plastpåsar beter sig inte lika. Här får man prova sig fram, helt enkelt. Jag har märkt att mellantjocka plastpåsar fungerar bäst att smälta.

Lycka till! 🙂

2 reaktioner på ”Gör nåt av gamla plastpåsar”

    1. Hej! Tack! Jätteroligt att du tycker om Jårrmut. Inspirera och väcka skaparlust är ju precis vad jag vill 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.