Stickat tvålfodral

Sticka en tvålskrubb!

Det här är en användbar liten grej i duschen och badet. Den är stickad av sisalgarn, som finns att få tag på exempelvis på Granngården och Jula och många andra ställen. Samla små tvålbitar i den eller stoppa i en helt ny läcker tvål. Fukta den och sen är det bara att skrubba loss! Mycket exfolierande ☺

Detta behöver du

  • Ett nystan sisalgarn (räcker till många tvålskrubbar!)
  • Stickor nr 6 (ungefär, inte så noga)
  • Grov stoppnål
  • Sax

Så här gör du

Lägg upp 15 maskor av sisalgarnet på stickor nr 6. Sticka rätstickning, men sista maskan på varje var stickas avig. Första maskan på varje varv lyfts rät. Detta gör att båda kanterna på stickningen får en ”kedja” av maskor som är användbara när man stickar ihop tvålskrubbens kanter sen.

Kedjekant på stickning
Kedja av maskor som bildas när sista maskan alltid stickas avig och första alltid lyfts rät.

Sticka 18 cm (ca 34 varv). Vik stickningen dubbel och sticka ihop lappen till en tub. Titta på bilden så ser du nog hur jag menar.

Sticka ihop till en tub.
Sticka ihop till en tub. Stick in stickan i maskan som vanligt + genom maskan i bakre stycket. Dra garnet genom båda maskorna.

Man sticker in maskan på stickan som vanligt, men sen sticker man också igenom en maska från uppläggningsvarvet. Därefter hämtar man garnet igenom båda dessa. När man har två maskor på höger sticka så lyfter man den bakre högra maskan över den främre högra maskan så har man avmaskat den. Fortsätt så tills alla maskor på vänster sticka är avmaskade. Fortsätt sen att sticka ihop botten på tuben på samma sätt. Tycker man det här är krångligt kan man istället avmaska som vanligt och sy ihop lappen till en påse!

Ihopstickad tvålskrubb
När fodralet är ihopstickat så är det dags att fästa trådarna och tvinna en snodd.

Vänd tvålpåsen ut-och-in och fäst trådarna.

Tvinna ihop en 30 cm lång bit av garnet till en snodd. Trä snodden genom påsen upptill. Där finns ju en kedja av maskor som är lätta att trä snodden igenom. Knyt en knut på snodden och tvålskrubben är klar! Bara att börja använda.

Färdig tvålskrubb
Färdig för användning!

Låt den hänga någonstans luftigt på tork efter användning så håller den sig fräsch.

Badbild
Färdig tvålskrubb! Bara att börja tvaga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.