Rundkrokade tumvantar

Rundkrokade vantar

Jag har gjort en film! En instruktionsfilm på hur man rundkrokar vantar. Dessa vantar är verkligen jättegosiga och sköna. Krokas de med ett mjukt, fluffigt garn som ”bakåtgarn” fodras liksom vantens insida med det, vilket gör dem väldigt behagliga att ha på sig.

Krokning är en kul och enkel teknik. Resultatet blir ett mellanting mellan virkat och stickat. Det visade sig dock vara långt svårare att beskriva i ord hur man gör ett par vantar, än att faktiskt kroka dem.  Så därför blev det istället en film där jag hoppas det framgår hur man gör.

Rundkrokade tumvantar
Varma och sköna rundkrokade vantar

Vanten

Vill man inte göra en vante kan man istället titta på videon och göra halvvantar eller pulsvärmare. Tekniken är densamma, men på halvvantar så avslutar man med ett varv fastmaskor upptill både på hand och tumme. Pulsvärmare är bara en rundkrokad tub som också kan avslutas med ett varv fastmaskor. Jag har gjort mängder av pulsvärmare i denna teknik. Väldigt användbara och perfekta restgarnsprojekt!

Pulsvärmare
Rundkrokade pulsvärmare av restgarner

Garnet

Vill man ha en varm och hållbar vante så ser man till att använda naturfibrer. Det må vara billigare att köpa syntetgarn. Men räknar man på CPU (Cost Per Use) så tjänar man alla gånger på att undvika de billigaste och mest syntetiska, och istället välja naturfibrer. Ull och alpacka har jag använt. För att kroka upp maskorna använder jag Gästrike 4-trådigt ullgarn. Det andra garnet, som används för att ”maska av”, är ett bouclégarn i alpacka. Jag har provat och använt både Cacao från TeeTee och Alpaca Bouclé från BC garn. Båda funkar utmärkt. Bouclégarnet hamnar till största delen på vantens insida och ger ett mysigt mjukt och varmt foder. En härva Gästrike och en härva Cacao eller Alpaca Bouclé räcker långt. Speciellt bouclégarnet! Tar aldrig slut…

Verktyget

En rundkrokningsnål har krok i båda ändarna, oftast i olika grovlek. Jag använder alltid den grövsta storleken till att kroka upp maskorna med, och den mindre storleken för att kroka av maskorna. Blir arbetet för smalt man vända på kroknålen och använda den grövsta delen för att kroka av maskorna istället. Men då krymper arbetet lite på höjden.

Se till att köpa en rundkrokningsnål som är spetsig! Det underlättar massor. KnitPro har ”dubbelsidiga virknålar” både i plast och trä. De i plast är bra men går lätt sönder medan de i trä är för trubbiga, tycker jag. Efter lite letande hittade jag dessa kroknålar i metall, som är helt ok.

Storleken

Vad gäller storleken så visar filmen hur man krokar ett par damvantar, förutsatt att garn och kroknål av samma grovlek som jag angivit används. Vill man göra om storleken till herrvantar skulle jag lägga upp 38-40 maskor istället och göra tumhålet över 9 eller 10 maskor. Längden är enklast att få fram genom att prova på handen ifråga. Men kanske 12 cm skaft innan det är dags för tumhålet och ytterligare 12 cm innan ihoptagningarna börjar?

Filmen

Ja, och så var det själva filmen då. När jag ville lära mig rundkroka hittade jag varken bok eller instruktionsfilm om själva rundkrokningen, bara vanlig fram-och-tillbaka-krokning. Men har man bara en rundkrokningsnål så är det inte svårt att räkna ut själv hur det går till. Så det gjorde jag. Sen ville jag rundkroka vantar, men hade ingen beskrivning på hur man får till en tumme. Men efter en del experimenterande löste sig det också. Och det är betydligt lättare att visa än att beskriva i ord. Så varsågod! Här är filmen. Bara att pausa, backa och spela om tills dina vantar är färdiga! Viss oskärpa kan förekomma. Man är ju filmnybörjare…

 

9 reaktioner på ”Rundkrokade vantar”

 1. Hej! Sitter och letar mönster och kom in på din sida. Vilken fenomenal film du har gjort! Det ska jag göra mig ett par med denna teknik. Är riktigt kul att kroka.

  1. Så roligt! Ja, jag har fått en del glada tillrop. Så vem vet, det kanske blir fler filmer 🙂
   Lycka till med vantarna!
   /Maria

 2. Hej, precis snubblat över din film och tänkte att jag måste prova! En (kanske dum) fråga, man krokar runt hela varvet innan man krokar tillbaka eller hur? På filmen krokar du bara några maskor, kanske 10 innan du vänder så jag blev lite osäker 🙂

  1. Hej Lotta!
   Man kommer inte åt att virka upp maskor runt hela varvet i ett svep. Det stretar för mycket då, eftersom kroknålen är rak och stel och vanten krokas på rundvarv. Så man får virka upp maskorna i omgångar för att ta sig runt.
   När man väl sätter sig med kroknålen och garnet så klarnar det oftast 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.