Från skjorta till klänning

Från skjorta till klänning

Min man har krympt. Så han har en del för stora plagg i garderoben. Jag norpade en Eton-skjorta som det inte alls var nåt fel på, förutom storleken då.

Min dotter behövde en kläder till sitt Halloweenparty. Så den gamla skjortan fick bli en klänning! Jag är då verkligen ingen sömmerska. Men dottern blev nöjd, så nedan beskriver jag hur jag gick tillväga. Känner mig lite som mössen i Askungen-filmen faktiskt… ”Vi ska sy och vi ska klippa…”

Genomgående har jag använt 1,5 cm sömsmån för att ha möjlighet att justera under sömnadens gång. Och dottern har fått prova ofta… Alla kanter har jag sicksackat ihop på slutet av hela sömnadsprojektet. Sidsömmen var det sista jag sydde ihop. Jag tyckte det var enklare att nåla och sy insnitt och ärmar när jag kunde lägga ut klänningen platt!

Tillklippning

Jag började med att sprätta bort ärmarna och kragen. Kragståndet fick vara kvar. Sen sprättade jag upp insnitten i ryggen.

Dottern fick prova skjortan på, så jag kunde mäta ut midja och axlar. Sen markerade jag ut nya ärmhål (utifrån en tröja som jag visste passade) och drog en rät linje från ärmhålets nedre kant till nedre kanten på skjortan.

Tillklippning skjortklänning
Markera nya ärmhål och ny sidsöm med skräddarkrita

Sen klippte jag längs linjen och vek skjortan dubbel på bredden och klippte längs samma linje ut ärmhål och sidsöm på andra sidan.

Puffärmar och krage

Till puffärmar använde jag ärmkullarna från skjortan. Jag ritade ut hur korta ärmarna skulle bli och klippte av. Sen sprättade jag upp sidsömmen på ärmen för att lättare kunna nåla och sy fast ärmarna på klänningen.

Tillklippning ärmar
Använd skjortärmarna för att skapa nya korta puffärmar

Jag började med att sy i rynktråd i ärmkullen och passade sen in den i ärmhålet och sydde fast. Nertill på puffärmarna sydde jag på en bit resårspets. Jag använde en elastisk söm på symaskinen när jag sydde fast resårspetsen.

Skjortklänning ärmar och krage
Färdigsydda ärmar och krage

Eftersom jag sprättat bort kragen var sömmen upptill i kragståndet öppen. Där pillade jag ner en smal spets som jag sicksackade fast längs halsringningen.

Krage med spets
Isydd spets i kragståndet

Insnitt

Utifrån midjemarkeringen nålade jag ut insnitt på framstycket och sydde dem efter ränderna i tyget. Som dekoration sydde jag på band ovanpå insnitten och bandkanterna fick hänga lösa nertill på klänningen.

Skjortklänning
Påsydda dekorationsband över insnitten

Jag sprättade loss ena manschetten från skjortärmen och sydde fast den på bakstycket för att hålla in klänningens vidd baktill.

Skjortklänning bakifrån
Manschett från skjortan fick hålla in vidden på bakstycket.

Sidsömmar

Sist var det dags att sy ihop sidsömmarna. Efter en sista provning så sicksackade jag ihop alla sömsmånerna och sen så var klänningen klar!

Underkjol

Dottern och jag kom inte riktigt överens om hur tyllen skulle sitta på klänningen. Så jag sydde en separat underkjol istället. Jag använde nederdelen på en svart t-shirt som jag klippte ut en rektangel av utifrån dotterns stussvidd, plus sömsmån. På den sydde jag (med 3stegs sicksack) två volanger av rynkad tyll.

Underkjol av t-shirt och tyll
En bit t-shirt till underkjol. På den två tyllvolanger fastnålade

Sen sydde jag ihop sidsömmen och lämnade en liten öppning i midjan för att trä i resår. Jag använde fållen nertill på t-shirten som resårkanal, lat som jag är. Drog i en resår, och tada! Underkjol klar.

I mitt exalterade sömnadstillstånd så glömde jag bort att jag borde bilddokumentera. Så på vissa ställen har jag fått efterkonstruera bilder till sömnadsmomenten. Beklagar det och hoppas att det gått hänga med i beskrivningen ändå!

Skjortklänning bak
Herrskjorta omsydd till klänning med tillhörande tyllunderkjol
Skjortklänning_fram
Färdigsydd klänning med tyllunderkjol

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.