Vantar i träd

Från ulltott till vante

Doften av ull gör mig lycklig! Jag fylls av en rofylld glädje och fina slöjdminnen, t ex från Textillinjen på Hållands folkhögskola. För det var där som jag lärde mig att uppskatta ull och dess fantastiska egenskaper. Synd att inte utbildningen finns kvar!

I somras skaffade jag min andra spinnrock, en begagnad Kromski Minstrel. Med i köpet följde flera fullpackade kassar med ull från svenska finullsfår. Under soliga och varma sommardagar passade jag på att tvätta ullen utomhus.

Nytvättad fårull
Nytvättad fårull som får torka i solen

Det är så fantastiskt med fårull, för den har självtvättande egenskaper! En hink med ljummet vatten är allt som behövs. Sen får ullen ligga där och färga vattnet brunt. Sen hinkar man över ullen i en annan bytta med rent vatten och fyller på med nästa lass ull i det bruna ”lortvattnet”. Men det lortiga vattnet gör faktiskt att ullen som läggs i blir renare än om den lagts ner i nytt rent vatten. Svett, urin och fett från fåret blandas med vattnet och bildar en naturlig tvål! När ulltvätten är klar kan man gödsla blommorna med tvättvattnet och förundras över hur det sen grönskar och gror… Helt naturligt och naturnära. Sånt gör mig lycklig.

Efter tvätt och torkning så är det dags för kardning och spinning.

Spinning
Spinning på en Bliss från Holländska Woolproducts.

Jag är verkligen ingen mästare på att spinna, nybörjare som jag är. Men skit samma! Det är verkligen rofyllt att sitta och trampa spinnrocken och se hur kardfloren blir till garn. Att kunna se hur garnet blir jämnare och jämnare… Det gör mig lycklig.

Med syrafärgning kan ull förvandlas till garn i regnbågens alla färger. Syrafärger är lätta att använda och tvättstugan, en spisplatta, termometer och stor kastrull är den utrustning som behövs. Tänk att få stå med nyspunna härvor vitt ullgarn och bestämma vilken färg de ska få. Sånt kärt besvär! En sån lycka! Jag älskar färg!!

Garnfärgning
Syrafärgning av ullgarn.
Nyfärgat garn
Två nyfärgade härvor

Min mamma lärde mig sticka när jag var sju år. Sen dess har stickning varit min hobby. Tänk sån potential en härva garn bär på! Den kan ju förvandlas till allt från mössa till julgranskula eller tröja. Bara fantasin sätter gränser. Jag älskar att få bestämma vad garnet ska användas till! Sånt gör mig lycklig!

Vantstickning
Nästan färdigstickade vantar

Så TACK underbara, goa finullsfår för alla timmar av glädje och lycka som din ull har skänkt mig! Jag hoppas du haft ett bra liv och att ullen fortfarande växer på dig. Tack för att du håller mina fingrar varma i vinter. Jag tänker på dig med kärlek.

Vantar
Färdiga varma vantar

För den som vill sticka och filta egna vantar finns stickbeskrivningen här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.