Hemgjorda badbomber

Bästa Badbomben!

Det behövs bara tre ingredienser för att göra en badbomb och dessa ingredienser går att köpa i vilken livsmedelsaffär som helst. Med två ingredienser till så får den dessutom vacker färg och härlig doft. Det finns med andra ord ingen anledning längre att gå och köpa en färdig badbomb. Gör den själv istället!

Detta behöver du

Badbomber kan man göra på lite olika sätt och med olika ingredienser. Det här är det recept som jag och min dotter brukar använda och det är vi väldigt nöjda med. Älskar verkligen kokosolja och till badbomber funkar den förträffligt tack vare sin låga smältpunkt, doften och dess hudvårdande egenskaper.

Ingredienser

 • 1 msk Citronsyra
 • 2 msk Bikarbonat – dvs dubbelt så mycket som mängden citronsyra
 • 1 tsk Kokosfett – för att hålla ihop badbomben. Kakaosmör, sheasmör och andra fasta fetter funkar också bra till detta.
 • Valfritt: Några droppar tvålfärg. Vanlig livsmedelsfärg kanske också funkar. Men det har jag inte provat själv. Tvålfärg finns också att köpa som pulver. Googla lite så hittar du flera inköpsställen!
 • Valfritt: Några droppar eterisk olja eller doftolja (ej alkoholbaserad)

Utrustning

 • Mått – Matskeds- och teskedsmått.
 • Skål till vattenbad – Kokosoljan behöver vara flytande. Så det behövs en liten glas- eller metallskål till oljan för vattenbadet.
 • Handskar
 • Liten bunke att blanda ihop badbombspulvret i.
 • Valfritt: Nåt att forma badbomben i – Tvålformar, gamla plastförpackningar, iskubslådor etc.

Att tänka på

Med receptet ovan blir det en ganska liten badbomb, ungefär som en pingisboll stor. Så dubbla eller trippla receptet om du vill göra din större!

Eteriska oljor som funkar bra, och som är välgörande för kropp och själ, är exempelvis apelsin, lavendel, grönmynta, grape, ros eller mandarin. Eteriska oljor finns ibland att finna på hälsokostaffärer. Annars kan man också beställa dem på nätet.

Om man vill så kan man också tillsätta torkade blommor, glitter och annat i sina badbomber. Själv gillar jag inte att ha sånt flytande i badet, för det hamnar i avloppet till slut. Men för den som vill tillsätta sånt så kan det behövas lite extra kokosolja i blandningen för att badbomben ska hålla ihop. Lite glycerol kan också hjälpa (suger åt sig fukt och gör att badbomben håller formen bättre).

Så här gör du

 1. Smält kokosfett i vattenbad. Kokosfett har så låg smältpunkt så antagligen behöver du bara ta varmaste vattnet ur kranen för att få fettet att bli flytande.
 2. Tvålfärg i kokosfett
  Häll tvålfärgen i den smälta kokosoljan. Den kommer inte att vilja blanda sig med oljan. Men badbomben kommer att få fin färg ändå. Lovar!

  Tillsätt eventuell flytande tvålfärg och doft i kokosfettet och rör om. Färgen kommer inte att vilja blanda sig med oljan, men det gör inget.

 3. Blanda bikarbonat och citronsyra i en liten bunke. Häll i kokosolje-blandningen. Jobba in kokosoljan i blandningen med händerna. Har du såriga händer så är det bra att använda handskar när man gör detta. Annars kan det svida!
 4. Forma badbomben
  Packa ihop badbombsblandningen i en form eller krama ihop till en boll.

  Forma blandningen till en boll. Försök att packa ihop pulvret så att bollen blir så kompakt som möjligt. Här kan man också välja att istället trycka ut blandningen i en form av nåt slag. T ex en tom plastförpackning, ett decilitermått, iskubsformar eller en mazarinform av metall. Pudrar man lite potatismjöl i formen först blir det lättare att få loss badbomben sen.

 5. Ställ badbomben i frysen i en timme eller två.
 6. Lossa badbomben från formen. Förvara den sen på ett torrt och svalt ställe tills det är dags att krypa ner i det varma badet.
Färdiga badbomber
Färdiga badbomber. Till de små har vi använt en form för iskuber.

Vad är det som händer egentligen?!

När bikarbonaten och citronsyran kommer i kontakt med vattnet löser pulvren upp sig och blandas med varandra. Då startar en kemisk reaktion och i den bildas kolsyra. Det är alltså kolsyran som gör att badbomben fräser och bubblar när man lägger den i badet.

För att inte badbomben ska ”brusa upp” för tidigt är det alltså viktigt att den inte kommer i kontakt med vatten under tillverkning och förvaring. Flytande tvålfärg är ofta vattenbaserad, så det är därför den tillsätts i oljan innan den rörs ut i bruspulvret. På så sätt undviker man att dra igång den kemiska reaktionen.

Kemi är så kul! 😀

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

10 reaktioner på ”Bästa Badbomben!”

  1. Hej!
   Utan att ha provat karamellfärg så dristar jag mig till att säga: Ja.
   Det som möjligen kan tänkas hända är att färgen fastnar och lämnar en rand på badkarskanten, eller att färgen fastnar på kroppen. Men eftersom det är så liten mängd färg det handlar om och i så stora mängder vatten så tror jag inte det ska vara några problem! Testa gärna och se vad som händer 😉

 1. Har precis börjat göra min egen hudvård och letar nu inspiration till att göra egna badbomber, det här verkar ju jättebra! Låter som en toppengrej med olja i också, måste testa! 🙂

  1. Hej Emma!
   Det är kul att göra egna hudvårdsprodukter! Bäst av allt är att man får bestämma alldeles själv vad man vill ha för ingredienser i 🙂 Själv har jag kokat hand- och fotcréme idag. Oumbärligt i detta torra kalla vinterväder.
   Lycka till med badbomberna!

 2. Har surfat runt och letat efter recept att testa inför att eventuellt göra badbomber med barnen. Ska ta och testa ditt recept. Behöver man tänka på nåt särskilt om barn ska göra dem själv?

  1. Hej Linda!
   Mitt tips är att du provar receptet på egen hand först en gång så får du kläm på konsistens och vad som funkar bäst (krama ihop pulvret med händerna eller använda en form osv). Tror min dotter var runt 10 år när hon var med och gjorde badbomber första gången och det gick bra. Men eftersom ingredienserna svider om man får dem i ögonen (eller på händerna om man har småsår) så är det bra att vara med som vuxen och hålla lite koll oavsett.

   Hoppas ni får kul och lycka till!

 3. Hej!
  Jag ska göra detta tänkte jag men har inget kokosfett här, går det lika bra med matolja tror du?
  Mvh Josefine

  1. Hej Josefine!
   Det som är bra med kokosfett är att det är i fast form vid vanlig rumstemperatur, vilket gör att badbomberna håller ihop bra. Om du vill pröva med matolja istället blir det svårare att få badbomben att hålla formen. Men om du använder någon sorts form (mazarinform, siliconform etc) att göra dem i och därefter lägger dem i frysen, skulle det kunna funka (har själv inte provat!). När det är dags att bada tar du fram din badbomb och tar den ur formen först då.

   Ursäkta sena svaret (varit bortrest) men hoppas att du prövar och att det går bra 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.