Rundvirkning

Att virka en rundel

Hmpf! En rundel… Varför vill man kunna virka en sån?! Jo, för den är grunden till så mycket annat. Känner man till formeln för att virka en rundel då kan man helt plötsligt också virka korgar, grytlappar, runda mattor och hattar. I vilket garn som helst och i vilken storlek som helst. För formeln är densamma. Så ge rundeln en chans!

Virkat fodral
Virkat fodral sett uppifrån. Rundvirkat med hst och nedtag i 3e och bakersta maskbågen

Min favoritmaska är halvstolpen med nedtag i den 3e och bakersta maskbågen. Så de flesta av bilderna i den här beskrivningen visar såna maskor. Men eftersom fastmaskor är det vanligaste så utgår beskrivningen nedan från såna. Dock går det lika bra med halvstolpar så den som vill kan virka såna istället.

Detta behöver du

  • Garn
  • Virknål som passar till garn och handlag.
  • En stickmarkör för att hålla reda på var varven börjar och slutar. Säkerhetsnål, garnstump eller liknande funkar också.
  • För att kunna följa med i beskrivningen här nedan behöver du känna till och kunna virka fastmaskor.

Förkortningar:
fm = fastmaska
v = varv

Så här gör du

Metoden går ut på att virka runt, runt i spiral. Men man håller reda på var varven börjar och slutar med en markör för att veta hur tätt ökningarna ska göras. Vill man virka i flera olika färger så kommer denna metod att skapa ”hack” i färgcirklarna. Bara så du vet.

Virkad cirkel
Här har jag markerat början på nya varv med en tråd i avvikande färg.

Uppläggning

Börja arbetet med en ”magisk ring”. Här finns en förklaring hur man gör. Genom att lägga upp på detta sätt blir mittenhålet justerbart, vilket kan vara användbart, t ex om det är en urtavla man ska virka och behöver passa in urverket i rundelns mitt. Vill man inte ha något hål alls drar man bara ihop öglan helt efter första varven.

Virka sen 5 fm runt ringen (kanske några fler om det ska vara ett öppet hål i rundelns mitt).

Tillägg 2017-07-12:
På sajten Craftsy.com rekommenderas följande antal maskor på första varvet: 6-8 fastmaskor eller 10 halvstolpar eller 12-14 stolpar. Har inte hunnit utvärdera själv än. Men kanske gör denna fördelning, beroende på masktyp, att rundeln automatiskt får ”rätt” antal ökningar redan från början. Värt att testa!

Placera stickmarkören vid varvets början/slut och flytta den uppåt för varje varv som virkas. Fortsätt sen virka enligt formeln nedan.

För att cirkeln inte ska bli kantig är det bra att sprida ut ökningarna så att de inte hamnar ovanför ökningarna på föregående varv. Detta kan innebära att man måste frångå ”korrekt” antal maskor mellan ökningarna precis i början och slutet av varvet. Det gör inget!

Formeln

Varv 1: Virka 2 fm i varje fm.
Varv 2: *1 fm, 2 fm i nästa*. Upprepa *-* varvet ut.
Varv 3: *2 fm, 2 fm i nästa*. Upprepa *-* varvet ut.
Varv 4: *3 fm, 2 fm i nästa*. Upprepa *-* varvet ut.
Varv 5: *4 fm, 2 fm i nästa*. Upprepa *-* varvet ut.
Varv xx – slutet: Gör ökningar med en maska mer emellan för varje varv.

Fortsätt virka på detta sätt tills rundeln har önskad storlek.

Dra lite i virkningen med jämna mellanrum. Det hjälper maskorna att ”komma på plats” och kan göra så att en lite kupig rundel blir helt plan.

Tips och problemlösning

Finns ju ingen regel utan undantag, eller hur? Så för att rundeln verkligen ska få formen av en platt cirkel så kan man behöva frångå ovanstående ökningsformel ibland. T ex kan detta bli aktuellt om man virkar med väldigt tunt eller tjockt garn, en väldigt stor rundel, eller om man använder andra maskor än fastmaskor och halvstolpar.

Halvcirkeltestet

Halvcirkeltestet
Halvcirkeltestet – Är halvcirkelns raka kant rak eller vinklad? Den här halvcirkeln får godkänt!

Kontrollera därför med jämna mellanrum att rundeln faktiskt blir plan (dvs varken kupig eller vobblig) genom att vika rundeln på mitten. Halvcirkelns kant ska då vara helt rak.

Är rundeln vobblig, dvs har för mycket vidd längs kanten?

Då har ökningarna gjorts för tätt. Är rundeln bara liiite vobblig så kan det räcka med att virka ett varv utan ökningar och därefter fortsätta enligt formeln. Om rundeln däremot är mycket vobblig får man repa upp några varv och göra ökningarna med större mellanrum (kanske gå från ökningar i var 5e maska till att istället hoppa till att öka i var 9e maska). Fortsätt sen enligt formeln, dvs 1 maska mer mellan ökningarna för varje varv. När rundeln börjar bli riktigt stor så kan det till slut räcka med några få spridda ökningar på vartannat varv.

Är rundeln kupig?

Då har ökningarna gjorts för glest. Repa upp några varv så att rundeln återigen ligger plant (och halvcirkelns kant är rak). Fortsätt sen ökningarna med samma antal maskors mellanrum som på det föregående varvet. Sen fortsätter man som tidigare, med 1 maska mer mellan ökningarna på nästkommande varv. Kom ihåg att dra lite i virkningen innan du mäter. En del kupighet försvinner då av sig själv.

Block och penna!

Det är till stor hjälp att föra anteckningar under arbetets gång. Skriv upp om det ibland krävs varv utan ökningar för att få till en plan rundel. Likaså om ökningarna behöver göras tätare än vad formeln ovan indikerar. Då lär man sig fort hur det aktuella garnet och den valda masktypen beter sig, vilket är väldigt värdefullt om man har tänkt sig att virka många likadana rundlar!

Inte så svårt, eller hur? Och tänk, nu har du helt plötsligt också lärt dig virka korgar, grytlappar, runda mattor, sittdynor och massor av annat användbart. Skoj va?

Videobandskorg
Rund korg virkad av videoband.
Virkad hatt
Virkad hatt
Virkad väggklocka
Rundvirkad väggklocka med blomkant.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.