Virkad hatt

Hatten för alla garn och alla huvuden

Vad kan väl passa bättre än en virkad vårhatt efter en vinter som denna? Låt oss gå igenom hur man virkar en hatt som passar valfritt huvud och i valfritt garn, genom att anamma hattformeln.

Hattens anatomi

Virkad hatt
Hatt virkad enligt hattformeln i garnet Anemone.

Hatten vi ska virka består av en rund platta som tillsammans med en rak cylinder bildar en hattkulle. Och så lägger vi till ett brätte till sist. Hatten virkas uppifrån och ned och när vi tagit reda på huvudets omkrets så vet vi också omkretsen för den rundel som hatten består av upptill. Så ta ett måttband och mät över huvudets bredaste del, strax ovanför ögonbrynen, och runt skallen.

Virkad rundel
Under arbetets gång är det lättare att mäta och kontrollera diametern istället för omkretsen.

För att det ska bli lättare att mäta rundeln korrekt under arbetets gång så räknar vi fram rundelns diameter. Så då dividerar vi huvudets omkrets med talet Pi. Avrunda siffran du får fram nedåt till ett heltal.

Exempel
Mitt huvud har en omkrets på 57 cm. Rundeln ska alltså ha den omkretsen. Diametern blir då 57/3,14 = 18,15 cm. Jag kommer därför att virka en rundel med en diameter som är 18 cm för att få en hatt i lagom storlek för mig.

Virkade hattar på dottern och mostern
Nära anhöriga har i många år fått utstå mer eller mindre plågsamma hattexperiment. Nu är dottern snart tonåring, så numera är det betydligt svårare (läs: omöjligt) att få henne att ställa upp som modell för mina virkexperiment… Med på bilden är också min mycket mer medgörliga kära syster.

Genom att ta sig an hattprojektet på detta sätt får vi den fördelaktiga konsekvensen att det inte spelar någon roll hur stort huvudet är och vilket garn vi använder! Hattformeln fungerar ändå och hatten får rätt storlek.

Garnet & Virknålen

Det går att virka en hatt med i princip vilket garn som helst. Men håller du dig till lite hårdare spunnet garn så är det lättare att virka av och hatten får mer stadga. Bouclégarner, effektgarner och chenillegarner rekommenderar jag inte till ditt första hattprojekt dock. Det är garner som är jobbiga att repa upp (för lite sånt kommer man sällan ifrån) och svårt att räkna maskantalet i. Så avvakta med det tills du fått lite mer virka-hatt-vana!

Sommarhatt? Välj ett garn i bomull, lin eller nåt annat svalt.
Höst- och vinterhatt? Välj ett mysigt ullgarn som inte kliar!

Virkad hatt
Virkad hatt i Rowans Silky Tweed garn.

Själv har jag virkat många hattar av Rowans Silky Tweed. Kliar inte och blir hattar som passar årets alla dagar. Utom kanske den där enda varma sommardagen…

Välj en virknål som är ett nummer mindre än det som rekommenderas för garnet. För det är önskvärt att få till en ganska fast virkning.

Så här gör du

Om du är osäker på hur man virkar en platt rundel rekommenderar jag att du först läser igenom det här inlägget som handlar just om det.

Och varför måste det vara en helt platt rundel? Jo, för att vi på enklast möjliga sätt ska få till en hatt i rätt storlek. Det är betydligt svårare att mäta korrekt om rundeln är kupig (för få ökningar) eller vobblig (för många ökningar).

Välj en virknål som är ett nummer mindre än det som rekommenderas för garnet. Hatten blir fastare och håller formen bättre då.

Hattkullen, del 1 – Rundeln

Uppläggningsvarv
Lägg upp med en magisk ring och virka 8 fm runt ringen. Slut hålet genom att dra i garnänden från magiska ringen.

Varv 1: Virka 2 fm i varje fm.
Varv 2: *1 fm, 2 fm i nästa*. Upprepa *-* varvet ut.

Varv 3: *2 fm, 2 fm i nästa*. Upprepa *-* varvet ut.

Varv 4: *3 fm, 2 fm i nästa*. Upprepa *-* varvet ut.

Varv 5: *4 fm, 2 fm i nästa*. Upprepa *-* varvet ut.

Varv xx – slutet: Gör ökningar med en maska mer emellan för varje varv.

Fördela ökningarna så att de inte alltid hamnar ovanför föregående varvs ökningar, vilket kan göra rundeln kantig. Fortsätt virka på detta sätt tills rundeln har önskad diameter.

Dra lite i virkningen med jämna mellanrum. Det hjälper maskorna att ”komma på plats” och kan göra så att en lite kupig rundel blir helt plan.

Hattkullen, del 2 – Cylindern

När den virkade hattrundeln har rätt storlek (dvs den diameter som behövs för din huvudomkrets) är det dags för cylinderdelen. Hattkullens raka del är den enklaste och består av vanlig virkning utan ökningar. Så här kan man passa på att byta färg på garnet eller byta typ av maska om man vill.

Prova hatten då och då för att kontrollera att du inte virkar för långt, vilket gör hatten hög.

När virkningen når ner ca 1 cm över örat kan det vara lagom att börja med brättet.

Brättet

Brätten kan se ut på många olika sätt. Så för brättet finns det inga givna regler egentligen. Men jag brukar vanligtvis göra så här:

På brättets första varv ökar jag med 2 fm i var tredje maska. Därefter virkar jag varv utan ökningar tills jag tycker att brättet ligger plant när jag ställer hatten på ett bord. Om jag vill ha ett ännu bredare brätte så fortsätter jag virka, men då med 8 ökningar jämnt fördelade över varje varv.
Själva avslutningsvarvet brukar jag göra med bakåtvirkning. Ger en snygg kant, tycker jag. Sen är det bara att fästa lösa trådar och så är hatten klar!

Virkad hatt med blomma
Jag och min hatt! Ofta virkar jag in ett knapphål i brättet och syr fast en knapp i hattkullen. Här dekorerat med en virkad blomma som knäppts fast i knappen. Ja jag vet, man ser lite jårrmen ut…

Tips & Trix

Inte nöjd med storleken?

Blev hatten trots allt för stor så kan man antingen repa upp tills man når ovanför öronen och minska några maskor på varje varv tills man nått ner över örat igen. Om det alternativet inte lockar kan man istället sy på ett hattband (på insidan eller utsidan, det är valfritt) och hålla in hattens vidd en aning när man syr fast bandet. Till hattband kan man använda en snygg bit spets, ett resårband, påtad snodd, sidenband mm.

Känns hatten för trång? Att repa upp tills du når ovanför öronen och öka några maskor varje varv känns inte som ett alternativ? Då kan man fukta hatten och trä den över en hattstock eller burk i rätt storlek och låta den torka så. Detta är egentligen ett bra sätt att forma hatten på, oavsett om den redan har perfekt storlek eller inte. Hittar du inte burk med rätt omkrets så vira handdukar runt en för liten burk tills måttet stämmer och trä sen över den fuktiga hatten.

Andra typer av virkade maskor

Rundeln

Den här beskrivningen av hur man virkar en hatt utgår ifrån att man virkar hattkullens rundel i fastmaskor eller halvstolpar. Maskor som bygger mer på höjden, som stolpar, dubbelstolpar osv, gör att formeln för att virka runt och få till en platt rundel kan behöva frångås. Så mitt tips är att hålla sig till fasta maskor eller halvstolpar för just denna delen av hatten i alla fall.

Cylindern

Här kan man variera cylinderdelen av hattkullen med en massa andra typer av virkade maskor. Olika maskor har dock olika fasthet och töjbarhet. Så var beredd på att repa och göra om en del i början! Där kommer vi dock till det jag anser är största fördelen med virkning: Det är så enkelt att repa upp och göra om! Jämför med stickning, makramé, nålbindning, frivoliteter, sömnad – INTE kul när man behöver repa. Virkning däremot – BAGGIS!

Brättet

Eftersom brätten kan se ut lite hur som helst kan man här göra lite hur som helst. Kanske testa stolpgrupper för att få ett glest brätte? Eller en musselkant som avslutning? Nån gång ska jag testa att virka en riktig solhatt med ett ordentligt brätte. På sista varvet tänker jag att man skulle kunna virka in något, typ tjock nylonlina eller nåt, för att få brättet att hålla formen trots sin tyngd…

Annan form på hatten?

När du virkat en hatt enligt den här hattformeln så kan du enkelt göra en till av samma garn och storlek, men med annan form. För nu vet du hur många maskor du behöver för att få korrekt omkrets!

Så istället för att virka en helt platt rundel på nästa hatt kan du exempelvis virka en vanlig rundel, som ovan. Men – när 2/3-delar av rundelns diameter är klar kan man lägga in ett virkvarv helt utan ökningar emellan varje ökningsvarv tills önskat antal maskor har uppnåtts. Då får man en rundare kulle på hatten.

Det går också att experimentera med brättets utseende. T ex kan man göra färre/glesare ökningar på brättets första varv och därefter fortsätta öka några maskor på varje varv. Då får man en mer klockad form på brättet.

Önskas nåt lite mer åt Mad Hatter-hållet? Virka den platta rundeln större än huvudets omkrets! Virka sen nån centimeter utan ökningar och börja därefter minska bort den överflödiga vidden tills rätt antal maskor för ditt huvuds omkrets återstår. Fortsätt sen virka utan ökningar och minskningar tills önskad hatthöjd har uppnåtts. Kanske ett elastiskt hattband också kan vara bra att sätta på en sån här hatt, för att hålla den på plats. Och så lite spraystärkelse…

Ser ni? The sky is the limit!! 🙂

Viktigt!

För allt i världen – Glöm nu inte din fantastiska virkade huvudbonad när du packar resväskan inför Royal Ascot!

4 reaktioner på ”Hatten för alla garn och alla huvuden”

  1. En fundering om den oranga hatten. Hur får man de fina skarpa kanterna mellan kulle, cylinder och brätte? Virkar man allt i ett stycke? Jag är snart klar med kullen och känner mig vilsen 🙂

    1. Hej Susanne!
      Det finns många sätt att få till en skarp kant. Men det beror också en del på vilket garn man har valt och garnets tjocklek hur resultatet blir. Min orange hatt har jag virkat ganska fast i ett garn med mest bomull, vilket i sig ger stadga och gör att hatten håller formen. Sen har jag också bytt typ av maska när jag har övergått från rundeln (virkad i halvstolpar) till cylindern som jag virkade i fastmaskor.
      Andra sätt att markera kanten på kullen kan vara att virka in något som håller ut kanten (pianotråd? gitarrsträng?) och man kan också minska några maskor på första varven av cylindern.

  2. Tack för svaret. Jag är inte en van virkare men jag tror jag har fått till det så jag kan bli skapligt nöjd i alla fall 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.