mattrasor

Den gåtfulla motivationen och Merkurius retrograd

Ja det var väl inte den smartaste idé jag haft, att färga färdigklippta mattrasor i tvättmaskinen. Hade jag avslöjat min plan för en vävarveteran hade jag tveklöst blivit avrådd. Med Merkurius i retrograd var oddsen för ett problemfritt projekt dessutom dåliga. Tvättmaskinen kved, torktumlaren blinkade rött och ut kom ett enda stort trastrassel. Trassel har jag tampats med förut, dock ofta med katastrofalt resultat. Men det var något som var annorlunda den här gången…

Syfte

När jag satte mig på golvet i tvättstugan och började nysta i trasslet infann sig något så osannolikt som ett kontemplativt tillstånd. Jag kom på mig själv med att fantisera om vad tygerna varit innan de klipptes isär. Kanske en gardin? En duk? Ett påslakan? Var hade gardinen hängt? Vem hade suttit vid det dukade bordet och sovit under täcket med påslakanet på? Vem hade ägnat timmar och åter timmar åt att sprätta och klippa tygerna till remsor? Var fanns hon nu? För jag gissar att det var en hon. När jag fick tag på mattrasorna var de på väg att hamna på tippen. Det kändes viktigt att få ta tillvara på dom. Och det kändes viktigt att reda ut det här trasslet och slutföra arbetet som någon annan påbörjat.

mattrasor
Var de en gång en bordsduk? En klänning eller en gardin?

Jag bestämmer

Det växte fram en målbild under tiden som jag nystade. Jag såg en grön och grann trasmatta med broderade sommarblommor på. Mattan skulle passa finfint på golvet framför sängen i min dotters rum. Till våren. En hyllning.

Bemästrande

Jag lärde mig en del också, om trasslande trasor och livet:

  • Bäst är det att arbeta förebyggande så att trassel inte uppstår. Men när trassel ändå dyker upp är det bäst att ta sig an utmaningen med ödmjukhet, tålamod och en gnutta envishet.
  • När det trots lirkande tar tvärstopp: Pausa, släpp taget och försök från ett annat håll. I värsta fall – Ta fram saxen, klipp tvärt och gå vidare.
  • Det är jag som ger görandet mening. Jag hedrar andras görande genom att erkänna det.

Dan Pink presenterar, på ett mycket underhållande sätt, i sitt TED talk tre viktiga kriterier som behöver uppfyllas för att väcka motivation. Dessa tre är (av mig fritt tolkat):

  1. Autonomy – Jag känner att jag själv kan styra över arbetsprocessen och hur slutresultatet blir.
  2. Mastery – Jag lär mig och utvecklas under resans gång. Jag blir bättre och bättre på det jag gör.
  3. Purpose – Jag kan sätta in mitt görande i ett större sammanhang. Det har ett högre syfte.

Det gröna trastrasslet motiverade mig! Jag kan och ska, på mitt sätt, avsluta det som påbörjats av någon annan. Erfarenhetsarkivet är påfyllt och jag fick en stund i mindfulness på golvet i tvättstugan på köpet. Ett antal vårgröna nystan är nu redo för vävstolen.

Färgade mattrasor
Uttrasslat och klart för vävstolen.

Dessutom

Det helt igensatta filtret i tvättmaskinen är tömt. Från torktumlaren har ett hekto ludd avlägsnats. Tvättstugan är dammsugen, så även jag. Jag är dock vid gott mod och har inte tänkt på tändstickor och bensin en enda gång! Men kanske ändå att mattan ska få heta ”Merkurius i retrograd” när den är färdig…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.