Tovade julkulor

5 sätt att tova kulor

Jag ville ha ullkulor i julgranen! I min strävan efter den perfekt runda ullkulan har jag nu testat några olika tovningsmetoder. Jag är absolut ingen tovningsguru. Så jag har utvärderat metoderna utifrån hur lätt det är för en nybörjare som jag att få till ett runt och trevligt resultat.

Jag har använt pälsull, finull och Grumme tvättsåpa. Betygen är enligt den skala som gällde när jag gick grundskola på 1900-talet, dvs 1-5.
1 = inget vidare och 5 = skitbra.

1 – Med nylonstrumpa och tvättmaskin

 • Gör en boll av kardad ull. Lägg bollen i en nylonstrumpa och knyt åt. Sen knyter man in nästa ullboll i nylonstrumpan ovanför knuten och knyter till igen.
 • Släng nylonstrumpan i tvättmaskinen tillsammans med smutstvätten.
  Jag körde maskinen på 40 grader med Grumme Tvättsåpa och ett kort tvättprogram.
 • Häng tvätten.
 • Knyt upp nylonstrumpan och ta ut det som nu borde ha blivit ullbollar. Troligen har ullen fastnat i nylonstrumpan så man får slita och dra lite för att få loss den…

  Tova kulor i tvättmaskinen
  Ull i nylonstrumpa på väg in i tvättmaskinen.

Betyg: 2

Det här är latmaskmetoden. Det är tvättmaskinen som gör jobbet, vilket också innebär att man inte har någon direkt möjlighet att påverka resultatet!

Tvättmaskinstovade ullkulor.
Ull tovad i nylonstrumpa och tvättmaskin. Blev ju sådär…

Mina bollar blev inte särskilt runda. Kanske skulle jag ha knutit in mer ull eller tagit ett annat tvättprogram på maskinen, vad vet jag. Men lättja lönar sig sällan så jag tror inte på den här metoden.

2 – Tova runt ett garnnystan

Jag har ett lager egenspunna nystan ullgarn som verkligen inte är något att skryta med. Sånt passar utmärkt att ha som stomme för tovning!

Tova på ett garnnystan
Ett garnnystan som ska bli en tovad ullkula

Jag nystade ett för mig lagom stort nystan. Sen täckte jag nystanet med flera lager ull, ganska hårt lindat, som jag lade i olika fiberriktningar. Mellan varje lager ull fuktade jag med varmt såpavatten. När garnet inte längre var synligt genom ullen var det lagom mycket, tyckte jag. Då börjar tovningen.

Tova på garnnystan
Ju tajtare man lyckas linda ullen runt nystanet i början, desto mindre ”slapp” blir tovningen när den blöts.

När ullen blir blöt så blir den plattare och då är det som att ullen runt garnnystanet ”töjs ut”. Här gäller det att försiktigt gnugga den blöta ullen så att den krymper ihop runt nystanet. Man vill inte ha veck i tovningen. Så när ett sånt börjar uppstå så får man töja och gnugga utåt kring vecket för att släta ut det igen.

Precis som metoden med plastmall (se nedan) kan man lägga en bit fodertyg runt bollen i början av tovningen. Då blir tovningen lite snällare i början. När ullen börjar krympa ihop runt nystanet kan man ta i och gnugga mer och då behövs inte tygbiten längre.

Tova på nystan
Använd tvättbräda, tovningsbräda eller dylikt för att snabba på tovningen mot slutet.

Min tvättbräda försvann i skilsmässan så istället hittade jag en tom konservburk att gnugga tovningen mot. Funkade det med!

När bollen är till belåtenhet är det bara att skölja ur all såpa och trycka ut så mycket vatten som det går. Forma till ullkulan och låt torka.

Betyg: 4

Tog inte så lång tid och övar man upp sin tovningsskicklighet så kan man få till perfekt runda bollar i valfri storlek. Med träning kommer större skills, vilket gör ullbollarna rundare och slätare. Så detta var en bra metod, enligt min åsikt!

3 – Plastmall och fyllning

Den här metoden hittade jag beskriven i Allt om Handarbete nr 11/2008. Man tovar med fodertyg runt en plastmall. Sen klipper man upp ett hål och drar ut mallen, fyller bollen och tovar igen hålet.

Tova på plastmall
Utklippta rundlar i plast som mall att tova kring. Till vänster två färdigtovade ullkulor.

I tidningen klippte de ut en mall i skumgummi som sen kläddes med plastfolie. Jag hittade inget skumgummi hemma, så jag tog sån där tunnare plast som elprylar brukar komma förpackad i. För att få en tjockare mall klippte jag ut tre lika stora cirklar som jag lade ihop.

Linda in plastmallen i kardad ull. Ullen ska täcka hela mallen (fram och baksida) och ligga i olika fiberriktningar. Linda inte ullen för löst runt mallen! Ju tajtare desto bättre. När mallen är täckt med ett lager ull så fuktar man den med varmt såpavatten. Tryck ut vattnet och täck mallen med ett nytt lager ull. Fukta igenom med såpavatten igen så att all ull blir blöt. Hela mallen ska vara täckt av ull så att inget av plastmallen är synligt.

Tova ihop den blöta ullen med hjälp av ett fodertyg genom att lägga tyget runt mallen och gnugga på fodertyget istället för direkt på ullen.

Tova på mall
Använd ett fodertyg i början av tovningen.

Tovningen blir då försiktigare och ullen håller sig lättare på plats.

Nu gäller det att inte tova för mycket. Ullen ska bara vara så pass ihopfiltad att den håller ihop. Då är det dags att ta ut plastmallen.

Tova på plastmall
Dags att ta ut mallen. Töj ett hål i ullen och pilla ut plastrundlarna.

I tidningsartikeln så klipps ett hål i ullen och mallen dras ut. Jag drog helt enkelt isär ullen längs kanten på cirkeln så pass mycket att det gick att pilla ut plastmallen.

Fyll bollen så att den blir helt rund. Jag använde ”ful-ull”, dvs dubbelklipp och annat som jag kasserat vid kardning. I tidningsartikeln användes fiberfill som fyllning. Det går givetvis också.

Täck öppningen med ull. Fukta ullen över öppningen och tova ihop hålet med hjälp av fodertyget. Tovade man för mycket och för länge innan plastmallen togs bort kan det bli svårt att tova igen öppningen.

Fortsätt att tova och forma bollen tills du är nöjd. Skölj bollen i ljummet vatten, tryck ut vattnet, t ex mellan några handdukar, och låt torka. Jag lade bollen i torktumlaren för att få den torr fortare. Då krymper den lite till också.

Betyg: 5

Plastmallarna kan klippas ut i olika storlekar för att få olika storlek på ullbollarna. Metoden är ganska enkel att utföra, bara man ser till att packa ullen tätt kring plastmallen innan den fuktas plus att inte tova bollen för mycket innan mallen tas ut. Rundheten kan man påverka under arbetets gång. Toppen!

Ullkula med hjärta
Julkula med virkat hjärta

4 – Ull i tesil

Metoden är så bra beskriven på sajten 365 saker att slöjda. Så jag hoppar över att förklara hur man gör.

Tova i tesil
Fyll tesilen med ull. Doppa tesilen i varmt såpavatten och vispa runt.
Tova i tesil
Öppna tesilen då och då. Vänd på ullen. Fortsätt tills du är nöjd med kulan.

Betyg: 4

Enkelt, snabbt och roligt! Bara att fylla tesilen med ull och vispa runt i såpavatten. Genialt! Det som drar ner betyget ett snäpp är att tesilens storlek avgör hur stora bollar man kan tova. Så metoden lämpar sig bara när man är ute efter små ullkulor.

ullkulor tovade i tesil
Ullkulor tovade i tesil. Några därefter syrafärgade.

5 – Torrtova med filtnål

Här behövs ingen såpa och inget vatten. Istället behövs en filtnål, vilket är en nål med hullingar som gör att ullfibrerna trasslar in sig i varann när nålen sticks upprepade gånger genom ullen. Det behövs också en platta som underlag så att nålen inte går rakt igenom ullen och exempelvis ner i bordsskivan eller ditt ben…

Tekniken är enkel. Rulla ihop en tuss kardad ull. Stick filtnålen genom ullen. Massor av gånger. Rotera ulltussen så att nålen sticks in från alla tänkbara håll och kanter i den. Till slut så blir det en boll…

Nålfilta en ullkula
Stick nålen en miljard gånger genom ullen. Rotera ullen så att nålen sticks in från olika håll och bildar en boll.

Betyg: 5

Den här metoden funkar i TV-soffan, vilket ingen av de andra tovningsmetoderna gör. Det var förvånansvärt lätt att forma ullen till en boll. Kanske var det den snabbaste metoden också. Ullkulorna blir lätta och luftiga, precis som bollarna vid tesils-tovningen blir. Det är också enkelt att dekorera kulan med ull i andra färger.

Nålfiltad broderad ullkula
Nålfiltad och broderad julkula

Nålarna är snuskigt vassa dock. Jag vet inte hur många gånger jag stuckit mig. Men efter ett tag så lär man sig att låta bli…

En sjätte metod…

Dottern kom hem med en fin tomte hon gjort på slöjden! Huvud och näsa var tovade kulor, så jag blev såklart väldigt nyfiken över hur hon gjort. Hon berättade att de haft en hink med såpavatten där de doppat en boll av torr ull. Sen hade de masserat den med händerna, först försiktigt och sen lite våldsammare. Med jämna mellanrum hade de doppat bollen i såpahinken. Lätt som en plätt, tydligen! 🙂

Tovad tomte
Tovad tomte som dottern gjort på slöjden.

Till sist…

Även det orunda har ju sin tjusning och kan användas! Det blev en nåldyna och en vinglig pippi! Kanske blir det några kattleksaker också.

Tovad nåldyna i liten näverskål
Tovad nåldyna i liten näverskål

 

Tovad fågel
Vinglig pippi av ull, lite skinnspill, garn och ståltråd.

 

 

 

 

 

 

 

För idéer och inspiration kan jag rekommendera KreaTov. Tulips & Roses har mycket material för tovning och nålfiltning. Själv har jag handlat på  Filtmakeriet och de är också bra.

4 reaktioner på ”5 sätt att tova kulor”

 1. Hej,
  Vill bara tipsa dig om att det finns riktigt stora tesilskulor att köpa! Jag har tesilskulor i åtminstone 3 storlekar, så nu ska jag hem och göra en massa fina ullkulor till Julgranen 2015!

  Monzan

 2. Hej,
  Tack för tipsen,
  Har tovat Shetland Sheepdog-ull från min hund (sobelpälsad) enligt den metod din dotter använt i skolan.
  Nu skall jag prova din tesilsmetod. Vill ha till mer jämn storlek.
  Jag tänker tillverka några halsband med ullkulor till ungdomar som älskar medeltidslajvande.
  / Marie

  1. Hej!
   Även jag har gjort en del ullkulor till smycken, och då har jag använt tesil. Jag brukar försöka ta ca 4 gram ull per kula. När kulan är så pass tovad så den håller ihop ordentligt så tar jag ut den ur tesilen och rullar mellan handflatorna för att få den hårdare och mindre.
   Tänk vad mycket man kan använda ”hundull” till! Kul att höra att den även funkar att tova med!
   Lycka till med kulorna 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.