trasiga jeans

VVNJ

Det var länge sen nu. Har klarat mig väldigt bra och varit lyckligt förskonad. Men jag har ju alltid vetat att förr eller senare så…

Ögonblicket jag länge fasat för hände härom veckan. Mina enda passande jeans gick sönder över knäet! Det svartnade för ögonen på mig och jag var tvungen att sätta mig ner när en NPU (Nära Provhytts Upplevelse) sköljde över mig. Vidden av det inträffade slog mig med full kraft. Det här var slutet. Jag skulle behöva återvända till… Jag svalde hårt… till… PROVHYTTEN! 
Hela mitt väsen skrek NEJ! Jag vill inte!! Jag pallar inte Provhyttens brutala ljussken!! Den belyser mina tillkortakommanden så diaboliskt. Och det tar ju sån tiiiiid! Alla dessa hundratals jeans som måste provas innan det par hittas som täcker hela bakdelen OCH tillåter cirkulation från midjan och ner… Lägg därtill ett pris som motsvarar säkert m-i-n-s-t 10 härvor Baby Silkpaca Lace! Neeej!! Det får inte hända! Det måste finnas ett annat sätt… Måste…

Så som så många gånger förr satte jag mitt hopp till Google…

VVNJ

Ett snabbt googlande och jag fann all fakta jag behövde för att styrka det överlevnadsbeslut som börjat formas inom mig: Våga Vägra Nya Jeans.

Det stod plötsligt helt klart för mig. Jag SKA inte tillbaka till Provhytten! Jag instiftar nu VVNJ i mitt liv för Moder Jords skull! Och kanske lite för min egen…

Fakta

  • För att producera ett par jeans behövs mellan 7000 – 11000 liter vatten.
  • Ungefär 2,4 kg kemikalier används för att få fram ett kilo jeansbyxor.
  • Varje svensk köper i snitt 1,67 par jeans per år.
  • Hormonstörande och cancerframkallande ämnen har hittats i jeanstyg.
  • Likaså ämnen som är skadliga för alla vattenlevande organismer.
  • Arbetare på textilfabrikerna får stendammslunga när de sandblästrar jeanstyg för att få fram en sliten look på tyget.

Alternativen

Lappa och laga

Så länge jeans inte köps färdigslitna och sandblästrade så är jeanstyg robust och slitstarkt. Men när favvo-jeansen ändå till slut är sönderslitna är det dags att bli kreativ.

Knappar och band
Lappa och laga kreativt! Go wild and crazy!

Lappa och laga är underskattat. Ligger en gammal märkduk i en byrå och längtar efter lite uppmärksamhet? Ett gammalt handbroderat monogram på ett utslitet örngott kanske inte har fått den uppmärksamhet det förtjänar? Ett trasigt byxben kan ändra på det! Ett trasigt byxben är en marknadsplats! Så varför inte laga det med ett eget broderi och ett budskap?

Reflexbroderi
Vad sa det ena benet till det andra? ”Kom så går vi!” Hjärtat broderat med reflexgarn

Kommer ni ihåg de där färgglada banden som fanns på 70-talet som syddes på byxorna för att förlänga byxbenen? Var finns dom nu? Nog för att mitt växande nu avstannat, men jag saknar de där banden. De var så färggranna.

Köp och sälj second hand

Ja, det har ju hänt. Jag har kommit hem från butiken med ett jeans som INTE tillåter cirkulation och som INTE täcker baken på ett tillfredsställande sätt. Såna brukar jag ha på mig ett par gånger och sen ligger de i garderoben. Såna jeans ska bort!! Loppis och second hand-butiker är det rätta stället för dem! Inte kasta! Tänk på de stackars vattenlevande organismerna som dör alldeles i onödan då. Fyyyy.

Sy om och återbruka

Remsade gamla jeansbyxor blir fina trasmattor. Kolla in HannaKristines jeansmattor t ex!  Det finns mycket annat att använda jeans till också. Bordstabletter, sommarkjol, mobilfodral… Googla lite så får ni se!

Och här kommer mitt bidrag: Hur man syr om ett par jeans till ett förkläde!

Jeansförkläde
Förkläde sytt av ett par jeans.

Läs på!

Jag rekommenderar nedanstående länkar.  Bra fakta och info.

Greenpeace
Naturskyddsföreningen
Råd & Rön

Den dag det ändå är dags för shopping…

Jag har också hittat några appar som är värda att prova! De hjälper till under shoppingen för att hitta de mest miljövänliga, ekologiska och rättvisa produkterna. Fantastiskt bra!

Shopgun-appen
Grön Guide

Men kom ihåg: Svartnar det för ögonen när du får NPU?

VVNJ är lösningen.

May the force be with you.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.