Gamla jeans blir förkläde.

Sy förkläde av gamla jeans

Vill ni läsa om vad som motiverade mig till att göra det här förklädet, läs här. Eller strunta i det och gör ett eget! Då rekommenderar jag fortsatt läsning här nedan istället 🙂

Detta behöver du:

  • Jeansbyxor
  • Sybehör – Sax, måttband, nålar osv…
  • Symaskin – Gärna med lite grövre nål. Jag använde vanlig symaskinsnål nr 90.
  • Strykjärn och strykbräda
  • Frivilligt: Tyg till bröstficka, knappar och knytband.

Så här gör du:

Klipp till

Klipp av byxbenen i höjd med grenen. Akta eventuella fickpåsar!

Överdel jeans
Klipp bort sömmen mitt bak.

Klipp upp byxan baktill genom att klippa bort sömmen mitt bak.

uppklippta jeans
Klipp bort benen på jeansen och klipp bort sömmen mitt bak.

Nu är det dags att klippa sönder byxbenen.

Klipp bort den dubbelstickade bensömmen från byxbenen. Jag valde att spara sömmen och använde den sen till att sy två nya hällor baktill på förklädet.

Jeanssömmar
Bortklippta jeanssömmar. Går att återanvända!

Vik ena byxbenet utmed den bensöm som är kvar och mät ut överdel till förklädet. Jag klippte ut en bit som var 45 cm hög och 26 cm bred upptill (inkl sömsmån). Gör förklädets överdel så bred nertill som byxbenet tillåter, se bild.

Rita ut överdel till förklädet
Vik byxbenet vid sömmen. Rita ut en överdel till förklädet med textilkrita.

Sömmen på byxbenet blir mitt fram på förklädet. Klipp ut överdelen.

Av det återstående byxbenet klippte jag ut en så stor och lång bit som möjligt som jag klippte itu på längden. Då blev remsorna 9 cm breda. En framtida volang till förklädet.

Snart är det dags att sy ihop allt! Hav tålamod. Men du kan ta och sicksacka alla råa kanter på jeansdelarna nu.

Bakfickor

Jag valde att sprätta bort bakfickorna och sy dit nya lite färggladare. Vill du göra det så spara jeansfickorna och använd dem som mall för att pressa in sömsmånerna runt kanten på de nya bakfickorna. Då blir de nya fickorna exakt lika stora som de gamla och kan sys fast där de gamla fickorna satt.

Bakfickor
Sprätta bort bakfickorna. Använd dessa som mall och gör nya.

Överdel

Vik in och pressa 1 cm sömsmån längs sidorna på överdelen. Vik ner 3 cm sömsmån upptill på förklädet och pressa. Kantsticka fast sömsmånerna pressarfotsbrett längs sidorna och övre kanten på överdelen.

Bröstficka

Klipp ut en bröstficka av valfritt tyg eller använd en av bakfickorna! Sy fast på förklädets överdel. Jag klippte ut en bröstficka med måtten 17 cm bred x 20 cm hög. Pressade in 1 cm sömsmån på sidor och underkant. Överkanten på fickan fick dubbelvikt sömsmån på 2 cm. Sen sydde jag fast fickan och delade av den till två fack med en söm 5 cm från ena kanten.

Bröstficka
Bröstficka fastsydd mitt fram på förklädets överdel. Beklagar dålig bild…
Nackband

Till band runt nacken skulle man kunna använda de bortklippta och sparade dubbelsömmarna från byxbenen. Enkel och snabb lösning. Bara att sy fast i hörnen på förklädets övre del och knyta i nacken.

Jag hade dock fortfarande tyg kvar från byxbenen så jag klippte ut en remsa i måtten 5 x 80 cm. Jag pressade in 0,5 cm sömsmån längs båda långsidorna och kortsidorna. Därefter pressade jag ihop remsan längs mitten med rätsidan utåt och kantstickade smalt runtom. Sen sydde jag knapphål med 5 cm mellanrum längs hela remsan och satte i två knappar upptill på förklädet. Justerbart och bra!

Nackband
Band med sydda knapphål för att kunna justera längden på nackbandet.

Sy ihop överdel med underdel

Nåla fast överdelen mot underdelen och sy ihop längs byxlinningen.

Nåla ihop överdel med underdel.
Nåla ihop överdel med underdel.

Mitt fram där gylf och knapp sitter kvar blir det för tjockt att bara sy rakt över. Så börja från mitt fram och sy ut till kanten och lyft bort dubbeldelen i mitten när du ska sy där, se bild nedan.

Sy ihop över och underdel
Knäpp upp knappen och sy enbart genom ena tyglagret. Knäpp knappen och fortsätt sömmen till vänster om knappen en bit bort från mitten.
Fästanordning baktill

Vill man ha knytband baktill på förklädet så viker man in råkanterna och kantstickar längs kortsidorna mitt bak på förklädet. Sen syr man fast knytband baktill på förklädet. Har man de dubbelstickade bensömmarna kvar så kan de användas som knytband.

Jag valde att sy fast två hällor längst ut på förklädets bakre övre del. För jag ville använda byxhällorna till att trä i ett vanligt skärp och hålla ihop förklädet med. Till hällor använda jag bitar av dubbelsömmen från byxbenen.

Bakfickor
Hälla baktill på förklädet för att kunna använda ett vanligt skärp på förklädet.

Många tyglager att sy igenom blev det. Så jag fick ”handsy” med symaskinen genom att manuellt snurra på handhjulet för att få fast hällorna…

Lite fix på nederdelen

På förklädets nederdel, sprätta upp sömmen mitt fram upp till gylfen. Pressa om och nåla sömmen platt och kantsticka en ny raksöm ned till kanten.

Grensöm MF
Pressa och nåla sömmen under gylfen helt platt. Sy en söm från rätsidan.

Volang

Här har jag tyvärr ingen bra bild. Men jag hoppas ni förstår hur jag menar ändå.

Sicksacka råkanterna runt volangen, om det ännu är ogjort.
Ena kortsidan på de två remsorna ska sys ihop räta mot räta.
Fålla ena långsidan på volangen genom att pressa in 1 cm sömsmån mot avigsidan och kantsticka fast.

Rynkning

Rynka genom att sy två raksömmar, med ca 1 cm mellanrum, längs den ofållade långsidan. Volangen sys sen fast på förklädet med en raksöm mellan de båda rynksömmarna. Använd längsta stygnlängden på symaskinen och lite lösare trådspänning än normalt.

Rynka ihop volangen genom att dra i de båda undertrådarna tills volangens längd matchar förklädets nederdel. Fördela rynket och nåla fast volangen mot förklädet.

Sy fast volang
Nåla fast volang mot förkläde, räta mot räta.

Sy ihop förkläde och volang med volangen uppåt i symaskinen så att du ser och kan justera rynkningen med händerna under tiden som du syr.

Sprätta bort den rynktråd som syns från rätsidan när volangen är på plats.

Pressa sömsmånen uppåt på avigsidan och kantsticka fast den smalt.

Nästan klar…

Nu är det bara fållning av kortsidorna baktill på förklädets nederdel som är kvar! Pressa in 1 cm sömsmån på volangens kortsidor och nederdelens kanter baktill. Fålla fast och nu är förklädet klart!

Jeansförkläde
Förkläde sytt av ett par jeans.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.