Färdiga gjutna och dekorerade ljus

Gamla stumpar blir nya ljus

Från utbränd ljusstump till nytänt blockljus är vägen inte så lång! Under långa mörka vintrar så eldar vi många ljus. Ljusstumparna går utmärkt att smälta ner och återanvända. Nästan ingen extra utrustning behöver köpas heller. Det enda jag skaffade var ljusveke. I övrigt använde jag det som redan fanns hemma och till hands.

Färdiga gjutna och dekorerade ljus
Dekorera dina ljus! Pärlor, band, glitter, knappar…

Det här är en kul aktivitet att göra tillsammans med barnen. Är de för små för att vara med vid själva ljusgjutningen så kan de kanske vara med och dekorera de färdiga ljusen i alla fall! Här kommer beskrivning på hur jag gjorde…

Detta behöver du

  • Ljusveke – Jag använde grovlek nr 12.

    Ljusveke
    Ljusveke storlek 12, för mellantjocka ljus
  • Gjutformar – Mjölkkartonger och tomma glasburkar funkar bra för den som inte har färdiga gjutformar för ljus!
  • Smältkärl – Nånting av glas eller metall är lämpligt. Det ska vara något som tål värme. Den smälta ljusmassan är jäkligt svår att diska bort. Så använd något som du inte behöver rengöra efteråt. Tom konservburk går utmärkt att använda!
  • Spis och stor kastrull för vattenbad.
  • Grytvante – För att inte bränna sig när det är dags att hälla upp ljusmassan. För att få bra grepp så använde jag en fingervante med en gummihandske utanpå istället för vanlig grytvante.

    Gummihandske på fingervante
    Gummihandske på fingervante ger bra grepp.
  • Gamla tidningar eller något annat att skydda kök och underlag med. Inte så kul att få stearin överallt…
  • Frivilligt – Nåt att färga ljusmassan med. Jag ”lånade” några kritor av min dotter och smälte ner dem. Annars kan man ju köpa ljusfärg också.

Gör så här

1 – Gör iordning gjutformarna

Veken behöver placeras mitt i gjutformen och det kan man åstadkomma på olika sätt. Jag knöt fast en tyngd (mutter) i ena änden. Sen knöt jag fast andra änden av ljusveken i ståltråd som jag lindade fast upptill på gjutformen.

Ljusgjutning i mjölkkartong
Montera ljusveke mitt i gjutformen

Ett annat sätt att göra det här är att smälta fast ljusveken i botten av gjutformen med lite ljusmassa. Sen kan man knyta fast övre delen av ljusveken i en pinne (glasspinne, grillpinne, blompinne…) som får ligga uppe på gjutformen.

2 – Smält ljusstumparna

Fyll smältkärlet med ljusstumpar. Sätt kärlet i vattenbadet på spisen. Vattenbadet ska inte koka. Jag brukar värma vattnet i vattenkokare först. Sen häller jag hetvattnet i kastrull och har låg värme på spisplattan bara.

Vattenbad
Smält ljusstumparna i vattenbad på spisen.

När ljusstumparna har smält så ligger vekarna på botten av kärlet. Har man en gaffel att offra för ljustillverkning så är det ganska lätt att fiska upp vekarna och kasta dem. Ett annat sätt som jag läste om (önskar jag kom ihåg var!) var att sila ljusmassan genom en avklippt nylonstrumpa när man häller över den i ljusformarna.

Vill man ha olika färger på sina ljus är det enklast att ha ett smältkärl per färg. Jag använde bara en burk att smälta i. Så jag började med den ljusaste färgen, gul, för att hålla färgerna klara. Därefter smälte jag orange och sist grön.

Färgsättning

Kritor
Giftfria kritor kan användas till att färgsätta ljusmassan.

När ljusvekarna är uppfiskade ur ljusmassan så kan man tillsätta färgen (kritor i mitt fall). Tillsätter man färgen innan så är det svårt att se ljusvekarna som ska bort, upptäckte jag…

Smälta kritor
Bättre att smälta ljusstumparna först, fiska upp vekarna och SEN tillsätta färg.

3 – Häll i form

Ljus i glasburk
Häll ljusmassan i formarna. Halvfyll, låt stelna och fyll sen ända upp.

När ljusmassan är helt flytande så är det dags att hälla över i ljusformarna. Men när ljusmassan stelnar så kommer det att bildas en krater mitt i ljuset. För att slippa ihåliga ljus som brinner dåligt, fyll inte formarna ända upp till kanten med en gång. Låt ljuset svalna och fyll därefter igen kratern med mer ljusmassa.

Ljus i glasburkar
Färdiga ljus gjutna i glasburkar.

När ljusen har stelnat är det bara att börja provelda!

4 – Dekorering

Jag valde att dekorera glasburkarna lite också. Jag klippte och stansade ut bitar ur tyg och servetter. Sen använde jag decoupagelim för att sätta fast dem på burkarna. Minsta burken strösslade jag med glitter. Runt halsen på burkarna knöt jag sidenband och lilla burken fick ett halsband av glaspärlor.

Färdiga gjutna och dekorerade ljus
Dekorera dina ljus! Pärlor, band, glitter, knappar…

Fimolykta

Och här kommer en bild på en ljuslykta gjord av ett litet glas som jag dekorerat med fimolera. Besök Pinterest och bli inspirerade! Vi ska göra flera såna här, för både dottern och jag tyckte det var kul. Bara att trycka fast leran på glaset och härda i ugnen på 130 grader i en kvart. Klart!

fimolykta
Ljuslykta gjort av glas som dekorerats med fimolera

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.