Gör egen tvål!

Det är enkelt och det är roligt! Ingredienserna är lätta att få tag på och kostar inte mycket. Så för att du ska få prova själv så kommer här ett grundrecept på kallrörd tvål. Denna sats blir ungefär 350-400 gr färdig tvål. Kommer att hålla dig ren länge!

Det här behöver du

Ingredienser

  • 100 gr Olivolja (och inte den finaste dyraste jungfruoljan. Köp den billigaste du hittar eftersom den förtvålar sig bättre!)
  • 200 gr Kokosfett
  • 51 gr Kaustiksoda (natriumhydroxid), finns t ex att köpa i färghandeln.
  • 114 gr Vatten. Här kan man göra ett örtavkok och tillsätta i tvålen om man vill.
  • (Ättika – bara för att neutralisera kaustiksodan, om du råkar få den på dig)

Utrustning

  • Hushållsvåg som mäter i gram
  • Skyddshandskar, skyddsglasögon och oömma kläder.
  • En kastrull (ca 1 liters) eller annat kärl av glas eller rostfritt stål. Nåt som tål stark lut!
  • Plast eller träredskap att röra med.
  • Formar att hälla upp tvålmassan i. Tomma mjölkförpackningar, glasskartonger, kesoburkar etc. funkar utmärkt.

Valfria ingredienser

  • Örtavkok – Använd t ex daggkåpa, rödklöver, björklöv, rosenblad eller lavendel. Det finns ingen exakt vetenskap kring mängden växter och det är inte så noga. Men använd större mängd färska växter/örter (ca en näve) än om du använder torkade (ca 2 msk). Häll i 2,5 dl vatten. Låt koka upp för att sedan stå och dra i 20 min. Sila av.
  • Rosenbladsavkok
    Rosenbladsavkok

    Doft – Doftolja eller eterisk olja för doftsättning av tvålmassan. Det är en smaksak hur mycket man tar. Droppa i ca 30 dr och kolla av doften.

  • 1,5 tsk ”fin” vegetabilisk olja (mandelolja, jojoba, vetegroddsolja etc.) för överfettning.
  • Färg – Använder du tvålfärg eller hushållsfärg så kan den reagera med lutet och bli en annan nyans än du tänkt dig. Men pröva om du vill. Man kan också färga tvålmassan genom att tillsätta t ex paprikapulver, malt kaffe eller gurkmeja. Tänk på att det då också påverkar doften.

Att tänka på innan du börjar

Alla ingredienser mäts upp med våg! Även vattnet. Kaustiksodan är starkt frätande. Så se till att hantera den i ett väl ventilerat utrymme och använd skyddshandskar och skyddsglasögon! Var försiktig! Om du får kaustiksoda/lut på dig så skölj direkt under rinnande vatten. Häll på ättika för att neutralisera luten.

Så här gör du

  1. Gör iordning formarna som tvålsmeten ska hällas upp i. För att tvålen lättare ska lossna ur formen kan man klä formarna invändigt med plastfolie.
  2. Mät med våg
    Mät upp alla ingredienser noga. Använd våg.

    Mät upp olivolja och kokosfett på våg. Var noggrann!

  3. Smält i vattenbad
    Smält ihop fetter och oljor i vattenbad.

    Smält ihop fettet och oljan i vattenbad. När allt blivit flytande sätts kastrullen åt sidan.

  4. Gör iordning eventuellt örtavkok (se ovan under rubriken ”Valfria ingredienser”). Mät upp den exakta vätskemängden (114 gr) av örtavkok eller vanligt kranvatten.
  5. Lut i vatten
    LIV = Lut I Vatten

    Mät upp kaustiksodan på våg. Häll kaustiksodan under omrörning ner i vattnet/örttéet. OBS! Alltid Lut-I-Vatten (LIV), inte tvärtom! Rör tills allt lut har löst sig i vattnet. Låt svalna något. Var försiktig! För att inte andas in ångorna är det bra om man kan göra detta utomhus.

  6. Blanda ihop
    Häll ihop oljeblandningen och lutet under omrörning.

    Både det smälta fettet och luten ska ha ungefär samma temperatur när man rör ihop dem. Häll fettet i en smal stråle ner i luten och rör samtidigt.

  7. Rör konstant i blandningen tills det börjar bildas spår i tvålsmeten (kan ta 1 timme!). Spåren ska stanna kvar synliga i smeten några sekunder.
    Spår i tvålmassan
    Rör tvålblandningen till den tjocknar. Det ska bildas spår när man rör.

    Det är då dags att hälla upp tvålen i formar, men…

  8. Tvålkokning
    Rör i eventuell doft, färg eller överfettning.

    Tillsätt eventuell överfettning, doft och färg innan tvålen hälls upp i form.

  9. Upphälld tvål
    Rör i eventuell doft, färg eller överfettning.

    Förslut tvålformarna med lock, plastfolie eller annat. Låt tvålen stå ett dygn, gärna lite varmare än vanlig rumstemperatur. Då mognar tvålen fortare och pH-värdet sjunker mer.

  10. Efter ungefär 1 dygn brukar tvålen ha stelnat så pass att den går ta ur formarna. Skär eventuellt till lagom stora bitar och paketera i smörpapper. Nu ska tvålen ligga torrt och luftigt i rumstemperatur i minst 2 veckor. Tvålen går använda redan i det här läget, men har då fortfarande högt pH-värde och är därför ganska ”stark” på huden. Ju längre den får ligga desto bättre blir den. Tvålen hårdnar och blir mildare med tiden!

Här är en film som visar hur det går till att göra tvål. Lite onödigt krånglig, kan jag tycka. Så himla exakt behöver man inte kontrollera temperaturen…

Vill du göra egna tvålrecept, för att själv välja fetter och oljor, så behöver du en förtvålningstabell. Varje olja har ett eget förtvålningstal som talar om hur mycket lut som behövs för att förtvåla just den mängden av vald olja/fett. Shenet har en sådan tabell. På SoapCalc finns bl a en ”tvålreceptskalkylator”, dock på engelska.

En riktig tvålbibel är Sæbekogebogen av Sumo Lotus. Boken är på danska men lätt att förstå ändå. Handgjort tvål av Tatyana Hill är också bra, med otroligt läckra illustrationer.

Annars lönar det sig också att googla runt. Det finns massor av tips, inspiration och recepthjälp på nätet. Lycka till!

8 reaktioner på ”Gör egen tvål!”

  1. Hej 🙂
    Är helt ny på det här men skulle gärna vilja testa göra egen tvål men jag funderar lite på det här med kaustiksodan den är ju frätande men hur blir den då i tvålen? Fräter inte tvålen då också?

    1. Hej Anna!
      Ja kaustiksoda är starkt basisk och frätande. Men när lut blandas med olja/fett så sker en kemisk reaktion (förtvålning) som gör att det bildas tvål och glycerin (och värme). pH-värdet sjunker under tiden som den här kemiska processen är igång. Så när det är dags att hälla upp tvålen i formar så visst, den är fortfarande basisk. Men inte frätande på samma sätt som kaustiksodan var när den först blandades i vattnet. När tvålen fått stå en dag så är pH-värdet så pass neutraliserat så att det inte är några problem att hantera tvålen och skära den i bitar 🙂 Tvålen går använda redan i det här läget. Men om man låter den ligga och mogna några veckor sjunker pH-värdet ytterligare och den blir då helt neutral för huden.
      Det låter läskigt med kaustiksoda, och husdjur och barn bör hållas borta under själva tvåltillverkningen, för säkerhets skull. Men tvålen blir bra och är man bara försiktig så är det ingen fara. Så hoppas du provar 🙂
      Lycka till!

    1. Hej! Lut är den flytande formen av kaustiksoda (natriumhydroxid). Så när kaustiksodan blandats ut i vatten så kallas vätskan lut.

  2. Hejsan!
    Jag skulle vilja påpeka att enligt SoapCalc så är det för mycket kaustiksoda i det här receptet. -2% i överfettning… Det kanske du skulle ta och ändra på?

    1. Hej Sara! Det var uppmärksamt av dig! 🙂 Jag testade tvålreceptet ovan i SoapCalc (med Coconut Oil, 76 deg) och fick då fram 50,2 gr kaustiksoda. En diff på 1 gram gör dock varken till eller från för den färdiga tvålen i det här receptet.
      Vad gäller överfettning av tvål så är det nåt som är helt frivilligt och behöver inte göras alls. Tvålen blir bra även utan. Väljer man att överfetta kan man göra det på två olika sätt och beroende på vilket metod man väljer så blir mängden kaustiksoda olika.
      Ena sättet är att dra bort några procent från totala mängden kaustiksoda i receptet, vilket gör att all olja inte förtvålas och gör att den färdiga tvålen fortfarande innehåller en del olja. Denna metod används i SoapCalc.
      Andra sättet är att tillsätta ytterligare lite (valfri typ av) olja strax innan tvålsmeten hälls upp i form, vilket är det sätt som jag använder och beskriver i det här receptet. Så om du dragit bort några procent för ”super fatting” i SoapCalc så kan jag förstå om mängden kaustiksoda diffade ännu mer.
      Dock är det inte SoapCalc jag använder när jag räknar fram mina tvålrecept, utan boken ”Saebekogebogen” av Sumo Lotus och ibland shenet.se. I Saebekogebogen räknar man på ett förtvålningstal på 19 för kokosolja och 13,4 på olivolja, vilket gör totala mängden kaustiksoda till 51,4 gram. Därav 51 gram i receptet. Överfettningen presenteras som ett frivilligt steg i tvålreceptet ovan och var och en väljer själv, genom att tillsätta lite extra olja i slutet av förtvålningen eller inte.

      Lite olika tillvägagångssätt och uträkning som troligen ger ungefär lika bra och användbara tvålar 🙂

  3. Kommenterar aldrig på blogginlägg men måste fråga! Spelar det någon roll vilken Kaustiksoda som används? Fanns på biltema, 2Natriumhydroxid 60-90 %”. Går det att använda?

    1. Hej!
      Ja det är faktiskt skillnad på olika märken av Kaustiksoda, har jag märkt. Har aldrig provat Biltemas så jag törs inte säga om den är bra eller inte! Själv kör jag numera bara med Nitors Kaustiksoda. Tycker den funkar bra och löser sig hyfsat enkelt i vattnet. ”Dålig” Kaustiksoda upplever jag är svårlöslig i vatten och om den blivit för gammal upplever jag också att luten blir svagare.

      Är det första gången du testar att göra tvål tycker jag att du ska ta det säkra före det osäkra och försöka hitta Nitor. Då har du eliminerat en faktor som kan påverka på ett oväntat sätt. Självklart finns det andra likvärdiga eller kanske till och med bättre fabrikat. Men min erfarenhet sträcker sig inte längre än så här vad gäller lut… 🙂
      Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.