Stickade vantar

Stickbeskrivning filtade vantar

Filtning av stickat i maskin är alltid vanskligt. Det är svårt att förutse hur mycket stickningen krymper. Så var beredd på överraskningar! Men för det mesta kan man töja och dra i det som filtats, för att få till den form och storlek man är ute efter. Men inte alltid. Filtar man för hand får man större koll och kan se när storleken blivit rätt. Vilket garn man väljer spelar också in!

Stickbeskrivning för Varma Vintervantar hittar ni här som pdf. Det är den beskrivning jag använt till de stickade vantarna på bilden. Men för den som vill skapa en egen stickbeskrivning för filtning av vantar, utifrån valfritt ullgarn och handmått, har jag här några tips och råd…

OBS! Instruktionen är menad för ullgarner som passar stickor nr 5 eller grövre.

Vill man ta bort spänningen i hela projektet så börjar man så klart med att göra ett stickprov som man sen slänger i tvättmaskinen. Sen räknar man ut vantens mått utifrån provlappen. Ja, egentligen är ju det det rätta sättet att göra på. Fast rätt är inte alltid roligast… Så nedan följer beskrivning på hur jag istället gick till väga.

Masktäthet och val av stickor

Ska stickningen filtas ska man välja grövre stickor än vad garnet egentligen kräver. Man eftersträvar alltså att stickningen ska bli lite lösare och luftigare än normalfallet. Då har ullfibrerna lättare att haka i varandra och filtas ihop. I alla fall ett nr grövre än det ”normala” är lämpligt.

Krympmån

Det man stickar filtar sig mer på längden än på bredden! Och rätstickat krymper mer än slätstickat. Viktigast är därför att få till bredden rätt. Längden är lättare att justera under stickarbetets gång och under filtningen.

Vantens omkrets

Ta den omkrets du vill ha på den färdiga vanten och lägg på 1-2 cm (krympmån). Ta det måttet och multiplicera med antalet maskor per cm (och då är det masktätheten du får med de grövre stickorna du ska använda). Då får du fram hur många maskor du ska lägga upp och sticka med.

Vantens längd

När du har stickat en manschett som är lagom lång, så stickar du några cm till för krympmån. Sen stickar du in en tråd i avvikande garn över de maskor som ska bilda tummen.

Antalet maskor att sticka in tumtråden över ska vara 1-2 maskor mindre än (totala antalet maskor/4). När stickningen når så långt upp att den täcker fingerspetsarna är det dags att börja ihoptagningarna för vantens topp. För att kunna mäta korrekt kan man öppna tumhålet och flytta över de öppna maskorna till säkerhetsnålar. Då kan man prova vanten på handen för att lättare se när det var dags för avmaskningen upptill.

Ihoptagningar upptill

Minska 1 maska på var och en av de fyra stickorna på vartannat varv tills hälften av totala antalet maskor återstår. Därefter minskar man på varje varv tills 6 maskor återstår. Då tar man av garnet och drar igenom återstående maskor.

Tummen

Plocka upp alla öppna maskor som bildas när tumtråden plockas bort. Det ska bli dubbelt så många maskor som antalet maskor som man ursprungligen stickade in tumtråden över. 1-2 maskor extra är ok för att undvika hål i början av varvet. Extramaskorna kan sen minskas bort på första rundvarvet.

När bara några millimeter av tummen sticker upp ur vanten börjar minskningsvarven. *Sticka 1 maska, sticka ihop 2 m*. Upprepa *-* i 2 varv. Tag av garnet och dra igenom de återstående maskorna och fäst tråden.

Höger och vänster vante

Notera mått eller antal stickade varv under tiden som du stickar första vanten. Det är lätt att tro att man kommer ihåg ändå tills det är dags att sticka vanten nr 2. Men nej, det gör man inte. Tro mig. Skriv ner!

Den enda skillnaden mellan höger och vänster vante är att tumöppningen stickas in på olika ställen.
Höger vante: Sticka in en märktråd i avvikande färg över första maskorna på strumpsticka nr 1.
Vänster vante: Sticka in en märktråd i avvikande färg över sista maskorna på strumpsticka nr 4.

Filtning

För filtning i tvättmaskin gäller att välja ett tvättmedel utan blekmedel och tvättenzymer.

Filtar man för hand så funkar vanlig Grumme grönsåpa, tvättbräda och ljummet vatten. Trä på vantarna på händerna och gnugga, gnugga, gnugga tills måtten är till belåtenhet.

That’s it! Trial & Error är ett gammalt beprövat framgångsrecept. Men min förhoppning är att jag med mina tips har förkortat vägen till Din framgång litegrann! Annars kan man ju alltid börja med att sticka en provlapp…

Vantstickning
Nästan färdigstickade vantar

Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.