Alva

Alva-vanten

Det ulliga och mjuka som lossnar från hundar vid borstning går att spinna till garn. I det här fallet var det en eurasier vid namn Alva som blivit borstad.

Jag har läst att hundhår till och med värmer mer än ull. Väldigt lämpligt till sockar och vantar för oss frusna, med andra ord.

Alvavantar
Stickade damvantar med öglemudd.

Så av Alvas underull, tillsammans med lite av tackan Sejas jämtlandslockar, spann jag ett 3-trådigt kedjetvinnat garn som jag stickade ett par Alva-vantar av. Stickbeskrivningen finns att ladda ner här nedan!

Inspirationen

Jag hämtade inspiration från dessa vantar, stickade av Doris Oscarsson (klicka på bilden för att komma till beskrivningen).

Prickig fingervante från Rödön
Prickig fingervante från Rödön

Mönstret

Eftersom jag var osäker på hur långt mitt hundhårsgarn skulle räcka vågade jag inte experimentera med flätmönster och andra tekniker som tarvar extra mycket maskor och garn. Så det fick bli ett enkelt litet reliefmönster över var 6e maska på vart 3e varv.

stickade maskor
Jag vet inte vad denna mönstermaska kallas, hittar den ingenstans! Jag kallar den ”lassomaska” tills jag vet bättre…

Mönstermaskan stickas så här:

För garnet framför arbetet och lyft 1 maska avigt utan att sticka den. För tillbaka garnet bakom arbetet och lyft tillbaka maskan till vänster sticka och sticka maskan avig.

Mudden

När vantarna var klara virkade jag dit öglemudd. Jag försökte öglesticka mudden men det blev bara för stora öglor, sladdrigt och konstigt… Vill du hellre sticka mudden (och inte är orolig för att garnet ska ta slut) så kan du lika gärna göra öglemudden redan vid uppläggningen.

Så här stickar man öglemaskor:
Instruktionsfilm stickade öglemaskor

Och så här virkar man öglemaskor:
Instruktionsfilm virkade öglemaskor

Observera att öglorna hamnar bakom arbetet när de virkas men framför arbetet om de stickas. Så om du väljer att virka en öglemudd behöver du först vända vanten ut och in för att öglorna ska hamna på utsidan!

Stickbeskrivningen

Alvavantar
Stickade damvantar med öglemudd.

Båda vantarna stickas lika, så det finns ingen höger- och vänstervante.

Prova vanten på handen som ska ha den, för att se när det är dags att börja med ihoptagningarna. Den som vill sticka vantarna i juniorstorlek istället för damstorlek kan använda ett halvt nummer tunnare stickor. Sen är det bara att följa stickbeskrivningen. Mycket nöje!

Alva-vantar-beskrivning

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.