Stickad kvadratmössa

Sticka en kvadratmössa

För länge sen, någon gång på 1900-talet, läste jag om ett sätt att sticka en mössa utifrån en fyrkant. Kanske var det av Barbro Wilhelmsson på Sticklistan? Rätta mig om jag har fel här! Jag stickade i alla fall en mössa, som tyvärr försvann. Det var dock ett roligt sätt att sticka på. Så nu har jag gjort en ny mössa!

Vill du göra en egen så ska jag här försöka beskriva hur man gör på ett sånt sätt att du kan använda vilket garn som helst.

Detta behöver du:

  • Valfritt garn och en rundsticka (60 cm eller längre) som passar garnets tjocklek.
  • Omkrets på huvudet som ska bära mössan.
  • Aktuell masktäthet för det garn och de stickor du väljer. Du behöver veta antalet maskor per cm i det sticksätt du tänker använda.
  • Stoppnål och sax

Läs gärna tipsen längst ner i denna artikel innan du börjar. De kan vara bra att känna till.

Så här gör du:

Först behöver du veta mössans omkrets. Jag ville ha en lite pösigare mössa, så jag tog mitt huvuds omkrets + 5 cm. Gör så du med om du vill ha samma typ av mössa. Man stickar mössan uppifrån och ned. Så man börjar alltså med att sticka själva kvadraten. Mössans omkrets = Kvadratens omkrets.

Omkrets kvadratmössa
Kvadratens sidor ska vara mössans omkrets/4

Mössans omkrets/4 = Kvadratens sida.
Nu ska du lägga upp det maskantal som motsvarar kvadratens sida. För att veta hur många maskor du behöver tar du (antal maskor per cm) x (kvadratens sida i cm). Sticka därefter rätstickning fram och tillbaka tills du har en liksidig fyrkant.

Plocka upp maskor runt fyrkantens alla sidor.

Rätstickad fyrkant
Rätstickad fyrkant

När du plockat upp maskor runt hela fyrkanten bör du räkna antalet maskor. Genom att ta (mössans omkrets) x (antal maskor per cm) så får du fram hur många maskor du borde ha för att få rätt storlek. Stämmer det inte riktigt med det antal maskor du har plockat upp på rundstickan så justera det på första stickvarvet runt kvadraten. Fördela eventuella ökningar/minskningar jämt över första rundvarvet.

Sticka rundstickning i 14 cm räknat från kvadratens kant. Jag har valt att sticka rätstickning på rundvarv, dvs vartannat varv rätt och vartannat varv avigt.

Vid 14 cm är det dags att minska antalet maskor så att maskantalet = huvudets omkrets. De extra 5 centimetrarna på mössans omkrets ska alltså minskas bort för att få en lagom tajt resårkant.
Tag (huvudets omkrets) x (antalet maskor per cm) så får du fram hur många maskor du ska ha kvar när du stickat ditt minskningsvarv. Fördela minskningarna jämt över hela varvet.

Sticka resår i ca 8 cm. Då har du en resår som är så bred så den kan vikas dubbel, vilket gör att mössan sitter stadigt och bekvämt.

Avmaska och fäst trådarna. Tada! Nu har du en kvadratmössa.

Tips

  • En avmaskningsmetod för resår som jag tycker är väldigt bra är ”Jeny’s Surprisingly Stretchy Bind-Off”, här beskriven av stick-gurun Cat Bordhi. Visserligen är videon på engelska, men en bild säger mer än tusen ord. Så det är inga problem att hänga med.
  • När man stickar kvadraten lönar det sig att alltid sticka sista maskan på varvet avig och börja varje varv genom att lyfta första maskan rät utan att sticka den. Då får kvadraten en kedja av maskor i var sida som är lätta att plocka upp när det är dags att börja sticka rundvarv.
  • Vill man sticka något annat än bara rätstickning så går ju det naturligtvis bra. Flätstickning brukar dock tarva fler maskor än vanlig rät- och slätstickning för att stickningen ska få samma mått. Jag brukar lägga till 4 extra maskor per fläta, eftersom stickningen drar ihop sig en hel del vid flätstickning.
Stickad kvadratmössa
Färdigstickad kvadratmössa på moi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.